O Víně

12.10.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.10.2004 00:00

Alibernet 2002 odrůdové jakostní - Škrobák Stanislav, Čejkovice

Poprvé jsme zmiňovali Stanislava Škrobáka 20. listopadu 2003 v souvislosti s láhvi Aurelius 2001 odrůdové jakostní. Dnes se dostáváme k další okrajové odrůdě, která se ale díky novým výsadbám postupně dostává do povědomí konzumentů. Podíváme se na Alibernet 2002 odrůdové jakostní.

Literatura uvádí, že odrůda Alibernet vznikla v roce 1950 křížením odrůd Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon v Ukrajinském vědeckém ústavu vinohradnictví a vinařství v Oděse. K nám se Alibernet dostal díky prof. Ing. Vilému Krausovi, CSc., který na Vinařském ústavu Vysoké školy zemědělské - zahradnické fakultě v Lednici tuto odrůdu introdukoval. Alibernet byl zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 1975. V malém rozsahu se také pěstuje na Slovensku, odkud někteří naší vinaři pravidelně hrozny nakupují. Alibernet je barvířka a často se také používá k potřebnému dobarvování vín.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 42 mm. Barva je velmi intenzivní, tmavě červená až neprůhledná. Vůně je hluboká a velmi připomíná černý rybíz a lesní jahody. Při podrobném prozkoumání chvílemi připomíná některé další východní odrůdy, přímo se nabízí srovnání s odrůdou Isabela s tóny po lesních jahodách. Ve vůni najdete opravdu hodně netradiční vůně a odstíny, je to prostě něco nového a lákavého, že si tisíckrát musím přivonět a pomazlit se s touto hlubokou vůní. Velmi zajímavá a středně dlouhá chuť s poněkud tvrdším taninem v dozvuku. Alibernet má zajímavou strukturu, nepostrádá tělo a sametovost. V ústech opět cítíte ovocné a kořenité tóny s vyšší kyselinkou. Při dopíjení láhve se objevují doslova hustější kusy vína. Že se jedná o barvířku poznáte velmi rychle také na jazyku, který je zabarvený do červeno-modra .

Toto hutné a plné víno je přímo určené k pokrmům ze zvěřiny a také k specialitám z pravé svíčkové. Ideální temperace, která vám zaručí plný a otevřený buket je 16 až 18º C. Alibernet můžete také podávat k tvrdým ovčím a kozím sýrům (Pecorino, Manchego) a sýrům s dvojí plísní (Cambozola, Vltavín). Protože je Alibernet velmi zajímavá odrůda, která dává plná vína cabernetového typu, bude vyhledávanou mezi znalci a určitě se k ní vrátíme. V současné době mám dvě láhve Alibernetu z Vinařství Plešingr a jak jsem mohl osobně poznat, bylo velmi zajímavé. Pokud budete mít možnost vyzkoušejte tuto odrůdu, možná si vás získá. Jako zajimavost musím ještě uvést, že Stanislav Škrobák dokonce nabízí slámové víno z této odrůdy (ročník 2002).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Alibernet
Ročník: 2002
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Čejkovice
Výrobce: Škrobák Stanislav, 696 15 Čejkovice 823
Číslo šarže: 58
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Alkohol: 12,1 % obj.
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 125,- Kč (vinotéka v roce 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2067x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 31.12.2009 16:50:13