Tramín červený 2002 pozdní sběr - Zemědělská a.s., Čejkovice
Znovu se vracíme do akciové společnosti Zemědělská Čejkovice, která obhospodařuje 285 ha vinic s roční produkcí 700 tisíc lahví. Odrůdová řada je poměrně široká a postihuje naše tradiční odrůdy. Mezi velmi kvalitní vína, kterým se zde již tradičně daří patří Tramín červený ročník 2002 pozdní sběr. Podle posledních informací od výrobce, je již toto víno vykoupeno. Můžete se s ním setkat již jen tam, kde nebylo vyprodáno, což byl i můj případ. Ale nezoufejte, podle sdělení od výrobce je totiž stále možné zakoupit Tramín červený 1999 pozdní sběr, který získal zlatou medaili na výstavě Vinařské Litoměřice a stříbrnou medaili 5. Víno Fest 2004, Vinoforum.Láhev je typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena archivním korkem délky 38 mm s firemním potiskem. Barva je slámově žlutá se zlatými odlesky. Vůně extraktivní, plná medových tónů, akátových květů, lehce kořenitá až muškátová. Jedním slovem nádherná. Chuť je středně dlouhá s mírně kořenitou dochutí a překvapivě vyššími kyselinkami v závěru. Hodnota zbytkového cukru se velmi blíží polosuchým vínům a v chuti je tento Tramín příjemně nasládlý, což ocení především ženy.Tramín červený můžete podávat především k sladkým moučníkům a dezertům. Pokud chcete zakousnout něco kalorického, pak ho můžete podávat k sýrům s modrou plísní (Roquefort), sýrům (Trapist, Reblochon, Romadúr) a měkkým zrajícím sýrům s červenou mikroflorou (Munster, Limburský). Pokud na tento Tramín červený někde ještě narazíte, rozhodně neváhejte, možná budete jedním z posledních komu se ho poštěstí zakoupit. Můžete ho také nechat ležet v láhvi, kdy ještě více zvýrazní své odrůdové vlastnosti, potenciál k tomu rozhodně má.Odrůda: Tramín červenýRočník: 2002Jakost: pozdní sběrCukernatost: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: ČejkoviceViniční trať: Helesný dílVýrobce: Zemědělská a.s. ČejkoviceČíslo šarže: 139Evidenční číslo jakosti: 1379/07/02Číslo vzorku: 34Alkohol: 11,36 % obj.Rok lahvování: 2003Bezcukernatý extrakt: 19,1 g/lObsah zbytkového cukru: 3,1 g/lTitrovatelné kyseliny: 6,1 g/lTeplota podávání: 10 - 12º CTeplota skladování: 9º CCena: 134,- Kč (vinotéka v roce 2004)