Johanniter 2018 - Winnica Amonit, Cianowice - Marcin Niemiec, Polsko
Několik příspěvků se tady už o polských vínech objevilo. Čas pokročil dopředu, stejně tak i polské vinařství se posouvá dopředu, a to velmi zajímavým směrem. Pokusím se tedy zase přinést pár příspěvků a představit vína, která se mi poslední dobou od polských kolegů-vinařů podařilo ochutnat a která se mi líbila. Začneme velmi vydařeným Johanniterem z vinařství Winnica Amonit.
Nejdříve o odrůdě: Johanniter je již zažitá bílá moštová interspecifická odrůda, vzniklá křížením (Ryzlink rýnský x Seyve-Villard 12481) x (Rulandské šedé x Chrupka). Hrozen je středně velký, středně hustý až hustý, válcovitý s krátkými křidélky. Bobule zlatožlutá, s pevnou slupkou, na vrcholu s typickou tmavou tečkou. List je středně velký, 5-laločnatý, se středně hlubokými výkroji. Při pětiletém pozorování (od r. 1993) odrůdy na klasickém stanovišti ve Švýcarsku s vysokým úhrnem srážek (přes 1200 mm), prokázala odrůda střední rezistenci proti peronospoře, dobrou odolnost proti padlí a botrytidě, slabší odolnost je proti červené spále. Odrůda je středně raná, dozrává ve druhé polovině září. Víno je ovocitého typu podobné Ryzlinku rýnskému a Rulandskému šedému. Dává vyší výnosy než RR a dosahuje i vyšší cukernatosti při nižších kyselinách. Charakterní jsou melounové, hruškové a mandarinkové tóny ve vůni i chuti (zdroj: www.znalecvin.cz).
Je třeba říci, že odrůdě se hodně zalíbilo v polských vinicích a stává se stále víc populární i ve vinicích moravských.
Teď něco o výrobci: Winnica Amonit („winnica" se v polském jazyce používá ve smyslu „vinařství"), se nachází zhruba 15 km severně od Krakova, v malopolském vojvodství. Vinice se rozkládají v okrajových partiích Ojcowského národního parku v rámci Krakovsko-Czenstochovské vrchoviny (Jura Krakowsko-Częstochowska). Jak je z názvu patrné, podloží je tvořeno jurskými vápenci s častým výskytem jurské, zvláště amonitové fauny, půdy pocházejí z rozpadu vápenců, jsou to tzv. rendzinové půdy, jílovité, s vápencovým skeletem, mnohdy zcela odvápněné. Vinice byla založena v malém rozsahu v roce 2008, dnes její majitelé jsou v Polsku již velmi známí, díky svým opravdu kvalitním a zajímavým vínům. Plocha vinice je dnes prozatím 0,5 ha, převládajícími odrůdami jsou Solaris, Johanniter a Regent. Vinařství je certifikované s možností prodeje svých vín v gastronomii a vinotékách. Vinařství je součástí tzv. Malopolské vinné cesty (Małopolski Szlak Winny), hlavně v letním období je otevřeno pro širokou veřejnost, pořádají se zde pravidelně degustace a setkání milovníků vína.
Teď již k vínu samotnému.
Mám rád vína z této odrůdy, obvykle se podobají vínům z Ryzlinku rýnského, jakoby vyhlazené šedým pinotem. Je docela fajn, že i vinaři na Moravě zaznamenali pozitivní vlastnosti odrůdy a Johanniter se stále častěji objevuje v moravských vinicích. Pokud jde o polská vína z této odrůdy, měl jsem možnost ochutnat řadu polských Johanniterů (zvláště během veřejné degustace v rámci výstavy PIWI v Šardicích) a musím říci, že rovněž v polském vydání se jedná o velmi dobrá vína, určitě zajímavější než třeba vína z odrůdy Solaris nebo starších odrůd PIWI, které prozatím ovládaly polské vinice.
Tento johanniter je pro mě také pozitivním překvapením (i když polská bílá vína už tak často nepřekvapují, protože úroveň obecně silně stoupá). Seděl jsem se svým přítelem nad tímto vínem a musím říci, že i mého přítele, stále ještě skeptického vůči polským vínům, víno pozitivně oslovilo. Během ochutnávky významně přikývoval a vypadlo z něj: „Tomuto vínu nelze nic vytknout, je opravdu velmi dobré." Mně nezbývalo jen přikývnout taky, protože tomu tak opravdu bylo.
Barva, můžeme říci, taková ryzlinková, pěkná, světlejší žlutá, s nazelenalým pistáciovým okrajem, lesklé, čisté. Atraktivní, příjemná vůně, nos se nechtěl od skleničky odtrhnout. Je zde docela široká škála aromatů s převahou citrusových plodů, doplněné o zelené jablíčko, zralou hrušku, je zde i stopa meruňky a broskve. Chuť je také velmi příjemná, svěží, lehká, se živou kyselinkou (6,3 g/l) a dobře vyváženým zbytkovým cukrem (6,4 g/l). Osvěžující chuť, spolu s poměrně bohatými ovocnými akcenty, činí víno dobře pitelným, k tomu přispívá i nižší hladina alkoholu (11,0 %). Brzy lituji, že je k dispozici pouze jedna láhev.
Moje hodnocení: 86/100 bodů. Víno vřele doporučuji.
A ještě jedna pozitivní stránka tohoto vína: elegantní, estetická etiketa vína s jasnou informaci o odrůdě a ročníku, což není vždy samozřejmostí (bohužel) u polských vín. Takto si představuji etiketu polského vína. Jako geologovi se mi samozřejmě líbí „geologický" motiv - jurský amonit, který také vypovídá o jednom z prvků terroir - jurských vápencích, z nichž zdejší réva vyrůstá.
Cena: V internetovém obchodě 79 zł (přepočet: cca 470,- Kč) za lahev 0,75 L. Vysoké ceny polských vín na trhu jsou docela velkou slabinou v šíření kultury vína v Polsku.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: JohanniterRočník: 2018 Jakost: stolní (v Polsku se vína prozatím nezatřiďují dle cukernatosti při sběru)Vinařská oblast: malopolská Vinařská podoblast: Jura Krakovsko-ČenstochovskáVinařská obec: CianowiceVýrobce: Marcin Niemiec Alkohol: 11,0 % obj.Datum sběru: druhá polovina září 2018Typ půdy: jílovito-kamenitá rendzina Stáří vinice: cca 10 letTechnologie výroby: ruční sběr, pomleto a odstopkováno, několik hodin na slupkách, vylisováno, odkaleno, stočeno do nerezových fermentačních nádobDoporučená archivace: 2020Teplota podávání: 10 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CCena: 79,- zł (v oficiálním prodeji)