Natur ryšák 2015 zemské - Petr Koráb Boleradice
Jak hodnotím Natur ryšák ročníku 2015, který byl zatříděný jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev mi v březnu 2018 daroval Tomáš, který se zrovna vracel z degustace v tomto vinařství a zastavil se při návratu domů u mne doma. Jedná se o zajímavě nazvané víno Natur ryšák, u kterého je dále anglický text orange wine. I když je víno zatříděno jako moravské zemské, cukernatost hroznů v době sklizně 7. října 2015 činila 20,5 °NM. Hrozny mají původ na viniční trati Psinky ve vinařské obci Boleradice. Stáří vinohradu 28 let. Víno zrálo v akátovém sudu.
Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem: "Stáčeno s úctou ke starým vinohradům". Adjustáž je originální a nepřehlédnutelná. Zadní etiketa uvádí spoustu informací, např. datum sklizně a místo původu. Chybí jen informace ohledně použité odrůdy případně, o jakou se jedná kupáž.
Barva je skutečně "ryšavá" nebo chcete-li oranžová. Je lehce zakalená a má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně je zvláštní a první co vás upoutá je zajímavý bylinkový odstín v podobě máty.
Chuť je středně dlouhá a má naprosto nezvyklý závěr, ve kterém vystoupí nahořklost a opět herbální tóny. V dozvuku najdete velmi jemnou kyselinku (4,8 g/l) a velmi nízký zbytkový cukr (1,1 g/l). Pocitově na mne ryšák působí, že má velmi nízký obsah alkoholu a také mi na první dojem připadal jako lehce zkvašený vinný mošt. I když nemám s tímto typem vína žádnou zkušenost, lahev doporučuji otevřít v roce 2018, protože jsou v chuti zřetelné známky únavy.
Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Natur ryšákOdrůda: neuvedenoRočník: 2015Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: BoleradiceViniční trať: PsinkyVýrobce: Petr Koráb BoleradiceAlkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 1515Obsah zbytkového cukru: 1,1 g/lObsah kyselin: 4,8 g/lBezcukerný extrakt: neuvedenoCukernatost hroznů v době sklizně: 20,5 °NMDatum sklizně: 7. října 2015Stáří révy vinné: 28 letTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2018Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (přímo ve vinařství v březnu 2018)