Cabernet Sauvignon 2003 odrůdové jakostní (Reservado) - Tupahue, Colchagua Valley, Chile
Jde o další z vín, které jsou aktuálně k dostání např. v Globusu, nebo i v Makru - viz údaje v závěrečném shrnutí zde, zcela pod článkem. Protože o tomhle víně, ale ze sklizně 2002 psal J. článek ZDE, bude srovnání zajímavé.Takže jsem se obětoval :-) a víno vyzkoušel, jestli stojí za to. Láhev je "obyč" tmavě hnědá sedmička, ale s klasicky řešenou čelní vinětou ( na rozíl od té zadní ) působí pěkně. Odstín rudé barvy záklopky pěkně ladí s barvou, použitou na etiketě.Záslepka nemá otevírací proužek, který se většinou vine kolem hrdla. Používám tedy vývrtku s nožíkem a připadám si jako nějaký sommeliér :-)Překvapení na mne však čeká, když vytáhnu zátku - je plastová a pórovitá . Tedy ze strany k vínu - taková jako by pěna, nebo napěchovaný filtr u cigarety. Myslím, že na fotce to jde vidět. Plocha zátky otočená ven z hrdla, je normální, tedy celistvá celoplastová. Teď mě napadá zátku podélně rozříznout, abychom viděli, kde pěna končí a kde začíná plastová výplň a vůbec jak to tam vypadá a tak tedy jdu na to hned !Ještě že mám své kvalitní nože v naprostém pořádku - beru tedy jeden z těch větších. Jde to z tuha, ale nakonec - ale, není tam skoro nic vidět. Fotka dole to ukazuje : zátka je tvořena zcela jednolitou hmotou, takže ten jakoby "sametový filtr" otočený k vínu je jen povrchová vrstva minimální tloušťky.Zpět k vínu. Ve skleničce se jeví ohnivě rudé, kovově těžké. Přesto, že jde o ročník 2003, vypadá jako šťáva z černého rybízu. Ve vůni je nepřekonatelně cítět silná a výrazná vůně koření hřebíčku - jako když jsme si za mlada na kolejích svařovali rybízák se skořicí a právě hřebíčkem. Sakra - víno vypadá jako šťáva z černého rybízu, voní po hřebíčku - není to nakonec svařený rybízák ?!?! :-))Naštěstí není ! Po chvíli kvedlání vínem ve skleničce hřebíček trošku ustupuje a dělí se o své dominantní postavení s vůní černého rybízu, také citrónu a někde vzadu nesměle vykukují lesní jahody. Celkově je víno značně kořeněné, tedy myslím tím ve své vůni. Vida, jak odrůda získává na rozmanitosti podle toho, kde roste - tak specifickou vůni si u cabernetu nepamatuji.V chuti je víno také výrazné, to bude tím mládím. Je ostřejší, kořeněné, v ústech se jeví jako plné a třísloviny zvýrazňují jeho suchost. Kdesi vzadu nahoře na patře se po polknutí objevuje v podstatě příjemná hořčina. Kyselinky jsou snad trošku vyšší, ale myslím, že za rok či dva by to mohlo být dobré "olejové" víno. Čert ale ví, jak se při zrání projeví ten hřebíček?Víno mi chutná po černém rybízu, nacházím i švestková povidla. Po polknutí zanechává dlouhý dojem. Je svými 13,5 % alkoholu také docela těžké, což vzápětí zanechává účinky na mém organismu :-) Polovinu sedmičky dnes už pěkně cítím, tak zbytek raději zase zítra. Kostičky salámu Herkules a pařeného sýru Jadel přišly vhod, odpočinul jsem si a ještě si jednou nalévám :-) Vinný kámen dole? Tentokrát nic. Víno překvapuje svou plností a myslím, že i přes výraznější kyselinky je to za 85,- Kč dobrá volba. Obchodní název: TupahueOdrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2003Kategorizace: ReservadoCukernatost: suchéVinařská oblast: Valle del RapelVinařská podoblast: Valle del ColchaguaVýrobce: San Carlos de CunacoČíslo šarže: L 4083 AAlkohol: 13,5 % obj. - ročník 2002 : 13%Dovozce: BUDA-MONT s.r.o. PrahaCena: 85,- Kč v Globusu, 82,- v Makru - konec září 2004 - ročník 2002 stál 149,- Kč