O Víně

12.02.2018 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.02.2018 07:00

Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím suché Svatovavřinecké ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Svatovavřineckého 2015 pozdní sběr z řady Terroir Club, jsem koupil v srpnu 2016 za 140,- Kč (prodejna Znovínu v Louckém klášteře). Hrozny pochází z viniční tratě Na vinici v obci Šatov.

Z webových stránek vinařství přebírám následující informace, které se vztahují k této viniční trati.  Viniční trať Na vinici se nachází blízko sídla firmy Znovín Znojmo v Šatově, 3 km severně, hned za železniční tratí. Pás vinic je viditelný jak z firmy, tak zejména z nově elektrifikované železniční tratě Znojmo - Vídeň. První písemná zmínka, která vinohrady v Šatově potvrzuje, je z roku 1316, ale zcela jistě zde byly dávno před naším letopočtem! Zajímavý je zápis z roku 1584, kdy se urodilo tolik kvalitního vína, že máz vína (asi 1,5 litru) přišel na jedno slepičí vajíčko. Vinohradnictví v Šatově vzkvétalo - v roce 1845 zde bylo až 626 ha vinic! (Na Moravě je nyní celkem asi 19 000 ha vinic.) V roce 1890 však přišla obrovská rána - z Ameriky přes Francii a Rakousko se k nám na Moravu historicky poprvé právě do Šatova dostala mšice, tzv. „Révokaz", která postupným vysáváním kořínků likvidovala vinice nejen u nás, ale i v celé Evropě. Dnes je v Šatově osázeno necelých 100 ha vinic. Celková výměra tratě je 78 ha, dnes je osázeno asi 42 ha. Expozice tratě je jižní, nadmořská výška od 260 do 290 metrů. Průměrná roční teplota je 9 °C, roční srážky 500 mm. Zajímavý geologický původ - vápenité spraše a jíly Karpatské předhlubně, pH 7,2, tedy mírně alkalické. V údolí pod viniční tratí se přes 100 let odebírala hlína na vyhlášenou šatovskou dlažbu, cihly i chodníkové dlaždice, které i nyní ještě zdobí celou Českou republiku! Tato východní část Šatova má tedy zcela jiné podloží než západní část Šatova, kde jsou podložím horniny Českého masívu. Přitom výjimečné klima - střídání teplot v létě (horké dny a studenější noci), zde také působí a vytváří mimořádné aromatické látky. Na vinici je vysazen zejména Sauvignon blanc i Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé a Zweigeltrebe. Kategorie viniční tratě je I. - tedy nejlepší.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu a viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu tóny tabákového listu, které se přesouvají do kořenitých odstínů, lesních plodů (ostružiny) a kávových zrn.

Chuť je středně dlouhá a má výbornou harmonii. Papírově uváděný obsah zbytkového cukru (6,2 g/l) mi pocitově přijde nižší, ale pravděpodobně je to vysokým extraktem (30,2 g/l). Lahev má svůj vrchol stále před sebou, archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2027. Znovín na zadní etiketě uvádí archivační potenciál do období let 2024 až 2026. Vinařství doporučuje víno podávat k hovězímu masu nebo zvěřině.

Na závěr uvedu odkazy na recenze Svatovavřineckého ze Znovínu Znojmo:
Svatovavřinecké 2006 zemské (Svatomartinské) (viniční trať Volné pole / vinařská obec Hostěradice) hodnocení: 9-4-5
Moravavíno Nouveau 2004 známkové jakostní (mladé víno červené) (viniční trať Volné pole / vinařská obec Hostěradice)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Řada: Terroir Club
Odrůda: Svatovavřinecké
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Šatov
Viniční trať: Na vinici
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 5098
Evidenční číslo jakosti: 35D1-16
Číslo vzorku: 45
Obsah zbytkového cukru: 6,2 g/l
Obsah kyselin: 4,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 30,2 g/l
Doporučená archivace: 2024 - 2027
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Získaná ocenění: Zlatá medaile na mezinárodní soutěži vín Valtické vinné trhy (2016), Stříbrná medaile na soutěži Král vín České republiky (2016), Stříbrná medaile na mezinárodní soutěži vín Festwine Brno (2016)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 140,- Kč (prodejna Znovínu v srpnu 2016)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3413x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.02.2018 11:02:15