Rulandské šedé 2015 výběr z hroznů - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Jak hodnotím suché Rulandské šedé ročníku 2015 a přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Rulandského šedého 2015 výběr z hroznů jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v září 2016 za 220,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Martina Tichého. Sklizeň proběhla 5. října 2015 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Hastrmany ve vinařské obci Hrušky. Technologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení a zrání v nerezu.
Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2015 výběr z hroznů, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá s oranžovými záblesky, má střední intenzitu a velmi dobrou viskozitu. Vůně v nástupu nabídne ovocité tóny v podobě citrusů a sušené pomerančové kůry, které se přesouvají do odstínů angreštu a rybízového listu.
Chuť je středně dlouhá a má pikantní kyselinku (6,4 g/l) v dozvuku, která mi přijde výraznější než uváděná papírová hodnota. V chuti oceníte ovocitost, svěžest a harmonii. Lahev můžete otevřít již teď, i když archivační potenciál odhaduji mnohem delší, než uvádí Michal Plešingr (2018). Předpokládám potenciál až do roku 2020 z důvodu svěží kyselinky, obsahu alkoholu (14,0 % obj.) a slušnému extraktu (24,3 g/l).
Na závěr uvedu odkazy na recenze Rulandského šedého z Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec:♦ Rulandské šedé 2011 výběr z hroznů (viniční trať Staré hory - Vejdunky / vinařská obec Velké Pavlovice) hodnocení: 9-9-9 ♦ Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (barrique) (viniční trať Hastrmany / vinařská obec Hrušky) hodnocení: 7-8-9
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 2015Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckoVinařská obec: HruškyViniční trať: HastrmanyVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: 21/15Evidenční číslo jakosti: 117G1-16Číslo vzorku: 18Datum sklizně: 5. října 2015Cukernatost hroznů: 25,0 °NMTechnologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašeníRok lahvování: 2016Obsah zbytkového cukru: 3,6 g/lObsah kyselin: 6,4 g/lBezcukerný extrakt: 24,3 g/lDoporučená archivace: 2018 - 2020Velikost šarže: 1500 litrůDostupnost lahví v říjnu 2016: 1200 lahvíTeplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 11 - 13 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 220,- Kč (přímo ve vinařství v září 2016)