Děvín 2015 moravské zemské - Znovín Znojmo a.s.
Jak hodnotím Děvín ročníku 2015, který byl zatříděný jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosuchého Děvínu 2015 moravské zemské jsem koupil v srpnu 2017 za 120,- Kč (prodejna Znovínu v Louckém klášteře). Hrozny pochází z viniční tratě Kacířky v obci Nosislav ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Z webových stránek Znovínu přebírám text, který se vztahuje k odrůdě Děvín.
Zkratka: DeTradiční oblasti: SlovenskoKeř: středního vzrůstu s řidším olistěním letorostůListy: malé až středně velké, tří- až pětilaločnéHrozny: střední, středně hustéBobule: mírně oválné, žlutozelenéStáří a původ: mladá odrůda, SlovenskoOdrůdu vyšlechtili roku 1998 Ing. D. Pospíšilová, CSc., a Ing. O. Korpas, CSc., na KVÚVV Bratislava, a to křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Odrůda Veltlínské červenobílé je velmi plodná a dává vína střední jakosti. Dříve se pěstovala také v českých a moravských vinicích pod názvem Ryvola.Období sklizně: přelom září a října Úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné získávat vína s přívlastkem vyšších stupňů. Vína bývají extraktivní, aromatická a harmonická. Při větší sklizni a nižším stupni vyzrálosti hroznů bývá odchod vína tupý a nahořklý.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž vychází z řady Terroir Club, takže zde nechybí perokresba, ale v tomto případě zde není uvedena viniční trať, protože to neumožňuje vinařský zákon. Znovín proto použil perokresbu neoklasicistní budovy sklepního hospodářství Znovínu v Jaroslavicích.
Barva je zlato-žlutá, má velmi slušnou viskozitu a střední intenzitu. Vůně nabídne v nástupu extraktivní ovocité tóny v podobě vyzrálé hrušky a kompotového ovoce, která přechází do jemných kořenitých tónů.
Chuť je středně dlouhá a má krásný zbytkový cukr v závěru (11,6 g/l), kterému dokáže sekundovat kyselinka (6,6 g)l). Příjemná je mineralita a extrakt v dozvuku (24,7 g/l), což znamená, že hrozny v době sklizně měly velmi slušnou cukernatost. Znovín uvádí archivační potenciál do období let 2019 až 2021. Po dnešní zkušenosti se přikláním spíše ke kratší archivaci. Vinařství doporučuje víno podávat k vepřovému masu nebo těstovinám.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: DěvínRočník: 2015Jakost: moravské zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: NosislavViniční trať: KacířkyVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 5064Obsah zbytkového cukru: 11,6 g/lObsah kyselin: 6,6 g/lBezcukerný extrakt: 24,7 g/lDoporučená archivace: 2017 - 2021Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 16 - 18 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 120,- Kč (prodejna Znovínu v srpnu 2017)