Tramín červený 2013 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím polosuchý Tramín červený ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr, který byl zařazený do Salonu vín, se dozvíte v následující recenzi.
Polosuchý Tramín červený 2013 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 182,- Kč. Procházím statistiku a překvapivě zjišťuji, že pouze jedenkrát jsem hodnotil od Vladimíra Tetura Tramín červený. Konkrétně se jednalo o polosladký výběr z hroznů ročníku 2015 (hodnocení: 9-9-9).
Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 22. října 2013 při cukernatosti 23,2 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1985 až 1995 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: nerez tank a hlídání teploty.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu jemné tóny čajových růží, které se přesouvají do květinových odstínů a exotického koření.
Chuť je středně dlouhá a má velmi harmonický projev. V závěru je sice poznat slabší extrakt v podobě medových tónů, na druhou stranu je zde příjemná kyselinka a hořčinka. Lahev je již nějakou dobu na svém vrcholu a podle Vladimíra Tetura je vhodné víno otevřít nejpozději v roce 2018.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Tramín červenýRočník: 2013Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 310Evidenční číslo jakosti: 1G1-14/26Obsah zbytkového cukru: 5,7 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 19,1 g/lDatum sklizně: 22. října 2013Cukernatost hroznů: 23,2 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1985 - 1995Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: nerez tank a hlídání teplotyDoporučená archivace: 2017 - 2018Teplota podávání: 12 - 13 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 10.000 ks lahví (0,75 L)Dostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 5.000 ks (0,75 L)Rok lahvování: 2014Získaná ocenění: Zlatá medaile Salon vín České republiky (2016), Stříbrná medaile International Wine Competition San Francisco, Šampion NSV Velkopavlovické podoblasti (2014), Diplom AWC Vienna (2015), Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 182,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2016)