Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím suché Veltlínské zelené ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.
Suché Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2017 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 139,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 11. října 2015 při cukernatosti 22,0 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v období let 1975 až 2001 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi vysokou viskozitu. Vůně je intenzivní a nabízí v nástupu zajímavé ovocité tóny v podobě vyzrálých hroznů, které přechází do jemných pepřových odstínů.
Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásnou hořčinku a extrakt (20,4 g/l) v závěru. Kyselinka (6,3 g/l) si krásně rozumí se zbytkovým cukrem (3,1 g/l). Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. Je to velmi zdařilé Veltlínské zelené, které rozhodně stojí za to nakoupit i do archivu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2015Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 517Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/3Obsah zbytkového cukru: 3,1 g/lObsah kyselin: 6,3 g/lBezcukerný extrakt: 20,4 g/lDatum sklizně: 11. října 2015Cukernatost hroznů: 22,0 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2002 Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2017 - 2020Teplota podávání: 11 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 15.000 lahvíDostupnost lahví ve vinařství v květnu 2017: 4.000 lahvíRok lahvování: 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CZískaná ocenění: Bronzová medaile Hustopečská pečeť, Champion Oenoforum, Zlatá medaile Weinparade PoysdorfCena: 139,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2017)