Ryzlink vlašský 2015 výběr z hroznů - Vinařství Baraque Vrbice
Jak hodnotím polosuchý Ryzlink vlašský ročníku 2015 a přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosuchého Ryzlinku vlašského 2015 výběr z hroznů jsem koupil v listopadu 2016 za 220,- Kč, ale aktuálně se již lahev prodává za 500,- Kč pouze při degustaci ve vinařství). Hrozny byly nakoupeny a sklizeň proběhla 15. října 2015 na viniční trati Šibeniční vrch, ve vinařské obci Mikulov při cukernatosti 25,4 °NM. Réva se zde pěstuje na středním vedení a na vápenité půdě. Nedávno jsem zveřejnil z Vinařství Baraque recenzi na Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr (viniční trať Krátký, vinařská obec Vrbice) s hodnocením: 9-8-8.
Lahev tvaru Bordo Sissi objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem popsal u recenze Veltlínské zelené 2015 výběr z hroznů, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má vysokou viskozitu a velmi slušnou intenzitu odpovídající přívlastku. Vůně je mnohoslibná a poměrně široká. V nástupu vystoupí překrásné medové tóny, které doprovází citrusové ovoce v podobě grepů a limetky. Na pozadí najdete také ovocité tóny, které nejlépe reprezentují vyzrálé mandarinky.
Chuť je středně dlouhá, plná a má krásnou šťavnatou kyselinku. V dozvuku oceníte vysoký extrakt a nádhernou ovocitost. Zároveň musím zmínit neuvěřitelně vysoký obsah alkoholu (14,1 % obj.), který výborně zapadl do výsledného celku a není pocitově poznat. František Machovský uvádí archivační potenciál až do roku 2020 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. A pokud byste chtěli lahev archivovat delší dobu, pravděpodobně to nevydržíte a víno vypijete mnohem dříve. Po dlouhé době dávám za chuť maximální známku a věřte mi, že jsem nad tím dlouho přemýšlel a zkoumal, zda si to tento vlašák zaslouží :-) Tato lahev má tedy jedinou chybu a to, že je již k dispozici pouze přímo ve vinném sklepě vinařství, takže poslední lahev, kterou mám, si musím minimálně rok pečlivě v archivu střežit.
Zajímavý je bezesporu odstavec, který uvádí snoubení s pokrmy. Tento Ryzlink vlašský můžete podávat kuřecí maso nebo sladké úpravy mas. Víno je velké a náročné, vhodné pro okamžiky, kdy se chcete nechat rozmazlovat. Doporučujeme pít ve společnosti, která bude mít chuť o něm konverzovat, nebo naopak zcela sobecky v soukromí a užívat si ho i několik večerů za sebou.
Víno získalo ocenění: Zlatá medaile Národní soutěž vín (Salon vín) - podoblast mikulovská (2016), je součástí kolekce Pálavské galerie vín v ročníku 2016 a Bronzová medaile Král vín (2016).
Na závěr recenze opět přebírám text z webových stránek vinařství, který se vztahuje k tomuto vínu. Snový milenec: Je mohutný a neskutečně přitažlivý, je žhavý a zároveň hravý a dětsky roztomilý. Vypracované svaly dávají tušit mužnou sílu, přesto jsou jeho doteky andělsky něžné, a když Vás hladí, cítíte motýlky, kteří Vám poletují v břiše. Když pak konečně dojde k onomu opojnému spojení, přestáváte se ovládat a pod jeho polibky se rozpouštíte slastí. Vzpamatujete se, až když mu ležíte v náručí, probíráte se jemnými chloupky na jeho hrudi, a v ústech cítíte lehce slanou chuť, jak jste slíbala pot z jeho opálené kůže... Ryzlink vlašský 2015 je jako muž z Vašeho snu, prostě ho musíte milovat!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2015Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Šibeniční vrchVýrobce: Vinařství Baraque VrbiceAlkohol: 14,1 % obj.Číslo šarže: 201518Evidenční číslo jakosti: 32H1-16/5Obsah zbytkového cukru: 12,9 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 27,7 g/lDoporučená archivace: 2017 - 2020Teplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 10 - 11 ºCVelikost šarže: 900 lahvíDostupnost lahví ve vinařství v lednu 2017: nedostupné (pouze x kusů v soukromém archivu)Získaná ocenění: Zlatá medaile Národní soutěž vín (Salon vín) - podoblast mikulovská (2016), je součástí kolekce Pálavské galerie vín v ročníku 2016, Bronzová medaile Král vín (2016) Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 220,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2016)