Tramín červený 2014 výběr z hroznů - Moravíno s.r.o., Valtice
Jak hodnotím polosladký Tramín červený ročníku 2014 a přívlastku výběr z hroznů se dozvíte v následující recenzi.
Polosladký Tramín červený ročníku 2014 a přívlastku výběr z hroznů jsem koupil v srpnu 2016 za 350,- Kč (vinotéka Zlín). Víno je stále v nabídce e-shopu vinařství za 192,- Kč. Hrozny mají původ na viniční trati Kačisdorfské pole ve vinařské obci Valtice.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Grand Cuvée (André x Merlot) 2004 odrůdové jakostní, takže přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má ale nižší intenzitu a velmi dobrou viskozitu v podobě dlouhého slzení. Vůně je odrůdová a v nástupu nabídne tóny čajových růží, které přechází do jemných kořenitých odstínů. Buket se druhý den ještě více projevil a také se ještě posunul k lepšímu. Nohem více se objevují květinové tóny, které vinařství popsalo na zadní etiketě jako vůně fialek.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá a i když je víno deklarováno jako polosladké (19,8 g/l) působí díky živé kyselince (5,4 g/l) mnohem sušším dojmem, než je deklarováno. V závěru vystoupí velmi výrazný extrakt připomínající exotické ovoce v podobě liči nebo ananasu. Nejedná se o žádnou "slepeninu" nebo cukrovou vodu, ale o velmi extraktivní tramín, který ocení především milovníci aromatických bílých vín se zbytkovým cukrem. Lahev můžete klidně otevřít již teď, archivační potenciál odhaduji až do roku 2019. Vinařství k tomuto vínu doporučuje restovaná husí játra a zrající sýry.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Tramín červenýRočník: 2014Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: ValticeViniční trať: Kačisdorfské pole (vlastní vinice)Výrobce: Moravíno s.r.o., Mikulovská 176, 691 42 ValticeČíslo šarže: 632Evidenční číslo jakosti: 76D1-15Číslo vzorku: 22Alkohol: 13,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 19,8 g/l Obsah kyseliny: 5,4 g/lDoporučená archivace: 2016 - 2019Teplota podávání: 11 - 13 °CZískaná ocenění: Stříbrná medaile SALON vín ČR (2016), Bakchův pohár Weinparade (2015)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 350,- Kč (srpen 2016)