O Víně

04.08.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.08.2016 07:00

Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr (sur lie) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Veltlínské zelené ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, které bylo mícháno 6 měsíců na hrubých kalech a následně zrálo 4 měsíce v dubových sudech, se dozvíte v dnešní recenzi.

Suché Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr (sur lie) jsem koupil v červenci 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 196,- Kč. Je to poprvé, kdy v tomto vinařství připravili do prodeje víno sur lie. Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 15. října 2015 při cukernatosti 21,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1980 až 2002 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: spontánní fermentace a míchání na hrubých kalech po dobu 6 měsíců. Víno zrálo 4 měsíce v dubových sudech (Seguin Moreau).

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství po obvodu lahve má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem několikrát hodnotil, přistoupím proto rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je jantarově žlutá, má vysokou intenzitu a také viskozitu. Vůně je od prvního okamžiku extraktivní a v nástupu nabídne především kvasnicové tóny, které přechází do jemné kouřovinky a vanilky. Při různé temperaci můžete v buketu najít další zajímavé odstíny např. sušenou kůru citrusů nebo rozkvetlý pomerančovník.

Chuť je středně dlouhá, hutná a působí výrazně odlišně než víno připravené standardním postupem. Najdete zde spoustu látek, které obsahuje réva vinná včetně minerality a velmi živé kyselinky (6,1 g/l). Víno má velmi nízký obsah zbytkového cukru (0,6 g/l) a také tak na patře působí. Dotyk s dubem byl provedený velmi citlivě. Jedná se o naprosto nezvyklý veltlín, který jsem ještě od Vladimíra Tetura nepil a myslím si, že se rozhodně povedl. Pokud milujete neobvyklá odrůdová vína, pak toto sur lie určitě vyzkoušejte. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020. Po dnešní zkušenosti se tomu dá určitě věřit, ale s ohledem na živost a svěžest bych lahev doporučil otevřít nejpozději v roce 2018. K tomuto vínu můžete například podávat chléb se sádlem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: sur lie
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 518
Evidenční číslo jakosti: 87C1-16/5
Obsah zbytkového cukru: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,5 g/l
Datum sklizně: 15. října 2015
Cukernatost hroznů: 21,5 °NM
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: spontánní fermentace a míchání na hrubých kalech po dobu 6 měsíců
Zrání v dubových sudech (výrobce): 4 měsíce v sudech (Seguin Moreau)
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1980 - 2002
Doporučená archivace: 2016 - 2020
Teplota podávání: 14 - 15 °C
Teplota skladování: 10 - 17 °C
Počet lahví partie: 5.500 ks (0,75 l)
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2016: 4.800 ks (0,75 l)
Rok lahvování: 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 196,- Kč (v červenci 2016 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3744x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.11.2016 15:42:57