O Víně

23.06.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.06.2016 07:00

Tramín červený 2015 výběr z hroznů - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím polosladký Tramín červený ročníku 2015 a přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.

Polosladký Tramín červený 2015 výběr z hroznů jsem koupil v dubnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 182,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 28. září 2015 při cukernatosti 24,3 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1998 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: bezoxidační, ve vinofikátoru.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má velmi slušnou intenzitu a především viskozitu, která se projevuje v podobě kapek na stěně skleničky. Vůně je extraktivní a mnohoslibná od prvního okamžiku. Nutno podotknout, že je potřeba lahev správně temperovat a především rozdýchat. Najdete zde překrásné jemné tóny čajových růží nebo rozkvetlých pomerančovníků a exotického koření, které přecházejí do odstínů sušených hrozinek.

Chuť je plná, středně dlouhá a na polosladké víno působí o mnoho méně, než by se podle papírových předpokladů dalo očekávat. Najdete zde nádherný extrakt v podobě medových tónů. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2019 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. Vinařství k tomuto tramínu doporučuje podávat dezerty nebo moučníky.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2015
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 512
Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/29
Obsah zbytkového cukru: 20,4 g/l
Obsah kyselin: 5,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,1 g/l
Datum sklizně: 28. září 2015
Cukernatost hroznů: 24,3 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2016 - 2019
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 7.000 ks lahví
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2016: 5.000 lahví (0,75 l)
Rok lahvování: 2015
Získaná ocenění: Stříbrná medaile Finger Likes
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 182,- Kč (přímo ve vinařství v dubnu 2016)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1768x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.06.2016 20:21:56