Tramín červený 2015 výběr z hroznů - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím polosladký Tramín červený ročníku 2015 a přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.
Polosladký Tramín červený 2015 výběr z hroznů jsem koupil v dubnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 182,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 28. září 2015 při cukernatosti 24,3 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1998 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: bezoxidační, ve vinofikátoru.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má velmi slušnou intenzitu a především viskozitu, která se projevuje v podobě kapek na stěně skleničky. Vůně je extraktivní a mnohoslibná od prvního okamžiku. Nutno podotknout, že je potřeba lahev správně temperovat a především rozdýchat. Najdete zde překrásné jemné tóny čajových růží nebo rozkvetlých pomerančovníků a exotického koření, které přecházejí do odstínů sušených hrozinek.
Chuť je plná, středně dlouhá a na polosladké víno působí o mnoho méně, než by se podle papírových předpokladů dalo očekávat. Najdete zde nádherný extrakt v podobě medových tónů. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2019 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. Vinařství k tomuto tramínu doporučuje podávat dezerty nebo moučníky.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Tramín červenýRočník: 2015Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 512Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/29Obsah zbytkového cukru: 20,4 g/lObsah kyselin: 5,7 g/lBezcukerný extrakt: 25,1 g/lDatum sklizně: 28. září 2015Cukernatost hroznů: 24,3 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2016 - 2019Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 7.000 ks lahvíDostupnost lahví ve vinařství v květnu 2016: 5.000 lahví (0,75 l) Rok lahvování: 2015Získaná ocenění: Stříbrná medaile Finger Likes Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 182,- Kč (přímo ve vinařství v dubnu 2016)