Cuvée Kamila 2015 zemské (klaret) - Vinařství Vajbar Kobylí
Jak hodnotím polosuché Cuvée Kamila ročníku 2015, které bylo zatříděno jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.
Polosuché Cuvée Kamila 2015 zemské (klaret) mi v květnu 2016 daroval Tomáš, který víno koupil přímo ve vinařství. Na zadní etiketě je uvedeno, že se jedná o Frankovku, Zweigeltrebe a Pinot blanc, bez přesného udání poměru nebo technologie výroby.
Protože jsem nedostal odpovědi z vinařství, které se vztahovaly k tomuto vínu, mohu pouze převzít základní informace z webových stránek vinařství, které bylo založeno v roce 2003. Všechny viniční tratě, které každoročně obděláváme se nacházejí v "teritoriu" obce Kobylí, jedné z největších vinařských obcí u nás. Výborná poloha a svažitost našich vinic, společně s redukovanými výnosy nám dávají dobrý předpoklad pro vysokou kvalitu a jakost našich hroznů.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je velmi jednoduchá z má své kouzlo. Především v podobě přední etikety, na které najdete siluetu vinařství.
Barva je šedo-žlutá, má nízkou intenzitu a naoranžovělé záblesky, které jsou typické pro klaret. Viskozita je naopak vyšší. Vůně je jemná, ovocitá a svěží. Najdete zde sympatické tóny sušených meruněk a kompotového ovoce. Po dlouhém rozdýchání najdete také jahodové a malinové tóny.
Chuť je středně dlouhá, svěží a pokračuje v nastoleném trendu. Najdete zde jemnost, ovocitost a krásnou kyselinku, která vás popožene k dalšímu doušku. Lahev je ideální otevřít již teď, archivační potenciál odhaduji až do roku 2017.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Cuvée KamilaOdrůda: Frankovka x Zweigeltrebe x Pinot blancRočník: 2015Jakost: zemskéKategorizace: klaretZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: KobylíViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vinařství Vajbar KobylíAlkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 21-15Obsah zbytkového cukru: 11,6 g/lObsah kyselin: 6,8 g/lDoporučená archivace: 2016 - 2017Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CRok lahvování: 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 225,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2016)