O Víně

03.03.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.03.2016 07:00

Cuvée Kácary 2012 pozdní sběr - Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice

Jak hodnotím Cuvée Kácary ročníku 2012 a přívlastku pozdní sběr, které má být vlajkovou lodí rodinného vinařství, se dozvíte v následující recenzi.

Suché červené víno Cuvée Kácary 2012 pozdní sběr jsem kupoval v únoru 2016 za 160,- Kč (1. olomoucká vinotéka). Na e-shopu vinařství je tato lahev stále v nabídce za 205,- Kč. Zde se také dozvíte, že se jedná o vlajkovou loď vinařství, které je vyrobeno ze tří odrůd. Cituji: Rulandské modré v přívlastku výběr z hroznů dává vínu ovocnou plnost, Svatovavřinecké v přívlastku pozdní sběr obohacuje celek o švestkovou měkkost a svěžest, André v přívlastku pozdní sběr dodává cuvée určitou divokost, osobitou kyselinu a tříslovinu.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plastovou zátkou nomacorc délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Modrý Portugal 2007 pozdní sběr, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu i viskozitu. Vůně je typická pro cuvée, tzn. najdete v ní spoustu různých podob, které bychom s velkou pravděpodobností našli u jednotlivých odrůd. Převládá peckové ovoce a skořice, která přechází do kompotového ovoce.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a má zajímavý závěr. Jde o hezky vyváženou kupáž, která nezklamala. Vinařství víno doporučujeme ke steakům, zvěřině a výrazným grilovaným masům. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2018.

Shrnutí údajů o dnešním víně:

Obchodní název: Cuvée Kácary
Odrůda: Rulandské modré x Svatovavřinecké x André
Ročník: 2012
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Bořetice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice
'Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 26/12
Evidenční číslo jakosti: 8211-13/32
Obsah zbytkového cukru: 0,2 g/l
Obsah kyselin: 5,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,2 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2018
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 160,- Kč (1. olomoucká vinotéka v únoru 2016)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3788x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.03.2016 08:49:06