O Víně

18.02.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.02.2016 07:00

Chardonnay 2013 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím Chardonnay ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuchého Chardonnay 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2015 za 220,- Kč. Hrozny mají původ na viniční trati Vinohrady ve vinařské obci Moravská Nová Ves. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Agromoravia. Sklizeň proběhla 1.  října 2013 při cukernatosti 23,6 °NM. Technologie výroby: řízené kvašení, pro zjemnění kyseliny sedm měsíců leželo v  jednou použitých sudech Seguin Moreau (typ Fraicheur) a v sudu z amerického dubu.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (celené sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má jantarové záblesky a střední intenzitu. Vůně je velmi jemná a i po dlouhém rozdýchání nemá atrinuty barikového bílého vína. Jsou zde především tóny vyzrálých hroznů. Typická vanilka nebo kouřovinka je zcela potlačena.

Chuť je středně dlouhá, má šťavnatou kyselinku, která povzbudí k dalšímu doušku. Jak jsem již avizoval u buketu, také v chuti je vliv dubu naprosto minimální. Také deklarovaný bezcukerný extrakt (28,3 g/l) mi pocitově přijde mnohem nižší. I když je víno deklarováno jako barrique, dnes je to předeším o odrůdě a na dotyk s dubem to moc nevypadá. Michal Plešingr uvádí archivační potenciál do roku 2017 a po dnešní zkušenosti to musím potvrdit. Další archivaci nedoporučuji.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácko
Vinařská obec: Moravská Nová Ves
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 11/13
Evidenční číslo jakosti: 63F1-15
Číslo vzorku: 20
Datum sklizně: 1. října 2013
Cukernatost hroznů: 23,6 °NM
Rok lahvování: 2015
Obsah zbytkového cukru: 9,2 g/l
Obsah kyselin: 7,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,3 g/l
Technologie výroby: řízené kvašení, pro zjemnění kyseliny leželo 7 měsíců v  jednou použitých sudech Seguin Moreau typ Fraicheur a sud z amerického dubu.
Doporučená archivace: 2016 - 2017
Velikost šarže: 1350 litrů
Dostupnost lahví (srpnu /2015): 1000 ks
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 12 - 14 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 220,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2015)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2019x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.02.2016 09:01:30