Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Jak hodnotím Cabernet Sauvignon ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2015 za 180,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Agromoravia. Sklizeň proběhla 23. října 2013 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Vinohrady ve vinařské obci Moravská Nová Ves. Technologie výroby: polovina šarže zrála v sudech Mersier a druhá polovina v nerezových tancích.
Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je je rubínově červená, má střední intenzitu i viskozitu. Vůně je nabídne v nástupu zvláštní ovocité tóny v podobě červeného i černého rybízu, který znám spíše z ovocných vín. Na pozadí najdete velmi slabé kouřové odstíny, herbální tóny a jemnou vanilku.
Chuť je středně dlouhá, má výbornou harmonii a velmi jemná třísla. Dotyk s dobem je velmi nízký a potvrzuje papírové předpoklady, že jde o směs kabernetu z již použitých dubových sudů a z nerezových tanků. Je to více o odrůdě než o sudu. V závěru mi přijde bezcukerný extrakt mnohem nižší než udávaných 31,0 g/l, ale možná je to zrovna fází vývoje tohoto vína. Vinařství Plešingr uvádí archivační potenciál do roku 2017. Po zkušenostech z minulých ročníků bych se nebál lahev otevřít až v roce 2018.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2013Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckoVinařská obec: Moravská Nová VesViniční trať: VinohradyVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 24/13Evidenční číslo jakosti: 44E1-15Číslo vzorku: 48Datum sklizně: 23. října 2013Cukernatost moštu: 22,0 °NMTechnologie výroby: polovina šarže zrála v sudech Mersier a druhá polovina v nerez tancíchRok lahvování: 2015Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/lObsah kyselin: 5,7 g/lBezcukerný extrakt: 31,0 g/lDoporučená archivace: 2016 - 2017Velikost šarže: 6200 litrůDostupnost lahví (srpen/2013): 2500 lahvíTeplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 16 - 17 ºCZískaná ocenění: Stříbrná medaile FESTWINE (2015), TOP 77 (2015)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2015)