O Víně

08.02.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.02.2016 07:00

Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím Cabernet Sauvignon ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2015 za 180,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Agromoravia. Sklizeň proběhla 23. října 2013 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Vinohrady ve vinařské obci Moravská Nová Ves. Technologie výroby: polovina šarže zrála v sudech Mersier a druhá polovina v nerezových tancích.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je je rubínově červená, má střední intenzitu i viskozitu. Vůně je nabídne v nástupu zvláštní ovocité tóny v podobě červeného i černého rybízu, který znám spíše z ovocných vín. Na pozadí najdete velmi slabé kouřové odstíny, herbální tóny a jemnou vanilku.

Chuť je středně dlouhá, má výbornou harmonii a velmi jemná třísla. Dotyk s dobem je velmi nízký a potvrzuje papírové předpoklady, že jde o směs kabernetu z již použitých dubových sudů a z nerezových tanků. Je to více o odrůdě než o sudu. V závěru mi přijde bezcukerný extrakt mnohem nižší než udávaných 31,0 g/l, ale možná je to zrovna fází vývoje tohoto vína. Vinařství Plešingr uvádí archivační potenciál do roku 2017. Po zkušenostech z minulých ročníků bych se nebál lahev otevřít až v roce 2018.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácko
Vinařská obec: Moravská Nová Ves
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 24/13
Evidenční číslo jakosti: 44E1-15
Číslo vzorku: 48
Datum sklizně: 23. října 2013
Cukernatost moštu: 22,0 °NM
Technologie výroby: polovina šarže zrála v sudech Mersier a druhá polovina v nerez tancích
Rok lahvování: 2015
Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/l
Obsah kyselin: 5,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 31,0 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2017
Velikost šarže: 6200 litrů
Dostupnost lahví (srpen/2013): 2500 lahví
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 17 ºC
Získaná ocenění: Stříbrná medaile FESTWINE (2015), TOP 77 (2015)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2015)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3672x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.02.2016 12:50:40