Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr (barrique) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Jak hodnotím Cabernet Sauvignon ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr, který zrál 12 měsíců v sudu barrique, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2013 pozdní sběr (barrique) jsem kupoval v prosinci 2015 za 199,- Kč (akce Lidl). Mám upřímnou radost, že se vína Vinselektu začala stále více objevovat v tomto obchodním řetězci, který osobně více vyhledávám pro nákup francouzských, španělských nebo chilských vín. Kromě tohoto kabernetu bylo ve stejný týden v prodeji ještě kabinetní André ročníku 2012 (169,- Kč), takže samostatnou recenzi připravím v nejbližší době také. A když už jsem u tohoto předvánočního týdne, další dvě bílá vína (Chardonnay a Pálava) Miloše Michlovského jsou opět v akci v Lidlu.
Hrozny od generálního ředitele Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. mají původ na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Sklizeň proběhla 1. listopadu 2013 při cukernatosti 21,4 °ČNM. Výsadba révy vinné proběhla v roce 2001. Réva se zde pěstuje na středním vedení na hlinitopísčité až písčitoštěrkovité půdě. Technologie výroby: zrání v dubovém barikovém sudu po dobu 12 měsíců (Francois Freres).
Z webových stránek vinařství přebírám informace, které se vztahují k viniční trati Trkmansko. Trať leží ve střední části Dyjsko-moravské pahorkatiny v nadmořské výšce 220 metrů. Rozsáhlou údolní nivu vyplňují hlinitopísčité až písčitoštěrkovité fluviální sedimenty a nivní hlíny s překryvy spraší a sprašových hlín. Okolím protéká řeka Trkmanka. Pěstujeme zde z bílých odrůd Veltlínské červené rané, Müller-Thurgau, Aurelius, Pálava, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Hibernal. Z modrých odrůd potom odrůdy Cabernet Moravia, Frankovka, Rulandské modré a Svatovavřinecké.
Lahev tvaru Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem nomacorc délky 38 mm. I když jsem již adjustáž této řady několikrát hodnotil, stále se nemohu ubránit dojmu, že se jedná o jednoduchou, ale velmi podařenou grafiku z pohledu vinařského motivu. Použití fontu napodobující ručně psaný text mi v tomto případě přijde prostě "echt". Na druhou stranu si musím povzdechnout, že použití plastové zátky je šlápnutí vedle.
Barva je rubínově červená, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je odrůdová a na první přivonění není ani příliš poznat, že se jedná o barrique. V nástupu vystoupí zřetelné tóny černého rybízu, které přechází do lesního ovoce (ostružiny, brusinky). Typické dubové tóny v podobě exotického koření a především vanilky jsou velmi slabé, ale jsou zde!
Chuť je středně dlouhá a má velmi svěží kyselinku v dozvuku. Dotyk s dubem byl proveden velmi citlivě, takže je to hlavně o odrůdě. Víno je neuvěřitelně suché (obsah zbytkového cukru 0,05 g/l), což může být také důvod, proč mi přijde kyselinka výraznější než uváděných 4,52 g/l. Není to barik, který je typický pro vína z Nového světa, kdy jsou hutné dubové tóny v podobě vanilky a kouřovinky. Tento kabernet je opravdu mnohem ovocitější. Dá se ale předpokládat, že dalším nazráváním na lahvi dojde jednak k lepší harmonii a také k potlačení vlivu odrůdy. Vinařství doporučuje víno podávat k hovězímu steaku na grilu s pepřovou omáčkou nebo k pikantní bažantí terince. Vinselekt predikuje archivační potenciál do období let 2018 až 2023 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím a věřím, že se víno posune do zajímavých dimenzí.
Webové stránky vinařstvím, které nedávno prošli velmi zdařilým faceliftem, najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2013Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: RakviceViniční trať: TrkmanskoVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 2285Evidenční číslo jakosti: 90I1-14/45Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 0,05 g/lObsah kyselin: 4,52 g/lBezcukerný extrakt: 23,65 g/lCukernatost moštu: 21,4 °NMDatum sklizně: 1. listopadu 2013Typ půdy: hlinitopísčitá až písčitoštěrkovitáZpůsob vedení révy: středníVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2001Technologie výroby: zrání v dubovém barikovém suduTyp a výrobce sudu barrique: Francois FreresDélka zrání v sudu barrique: 12 měsícůTeplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 6 - 15 ºCDoporučená archivace: ?Velikost šarže: 8801 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 199,- Kč (akce Lidl v prosinci 2015)