Veritas 2014 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.
Jak hodnotím polosladký výběr z hroznů ročníku 2014 odrůdy Veritas, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosladkého Veritasu 2014 výběr z hroznů z řady Terroir Club jsem koupil v červenci 2015 za 160,- Kč (prodejna Znovínu). Hrozny mají původ na viniční trati Staré hory v obci Tasovice. Poprvé se dostávám k odrůdě Veritas, která byla vyšlechtěna v roce 1963 křížením odrůd Ryzlink červený x Bouvierův hrozen. V encyklopedii ovine.cz máme u této odrůdy následující záznam. Odrůda označená pracovním názvem I–5/3, která byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici Vrbovec křížením Ryzlink červený x Bouvierův hrozen šlechtitelem Cyrilem Míšou a Milošem Zbořilem. V ČR je odrůda zastupována firmou Ampelos, ŠSSV Znojmo a.s., Vrbovec a je právně chráněna. Do Státní odrůdové knihy byl Veritas zapsán v roce 2001. Rašení odrůdy je středně rané, sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině září. Odrůda je málo odolná proti plísni šedé. Výnos hroznů je vysoký (cca 4,64 kg/keř), průměrná cukernatost 19 °NM. List je středně velký, světle zelený, srdčitý. Hrozny jsou malé, husté a mají středně velké bobule zelenožluté barvy. Odrůda je středně raná. Odolnost je střední, proti plísni šedé nižší. Na půdy nemá zvláštní nároky. Při pěstování je třeba dbát na to, aby keře byly vzdušné. Odrůda je vhodná do severnějších vinařských oblastí Moravy, kde dosahuje dobré cukernatosti i dobré jakosti vína. Odrůda je vhodná pro pěstování v okrajových vinařských oblastech, kde dosahuje výborné jakosti úrody a vína.
Z encyklopedie ovine.cz, kterou dlouhodobě udržuje Pavel Jelen přebírám následující informace, které se vztahují k vinařské obci. Tasovice disponují 179,7 ha vinic. Z toho je osázených 98,3 ha. Počet registrovaných pěstitelů v roce 2007 byl 2007. Z Tasovic je díky Znovínu Znojmo nejvíc známá poloha Kamenný vrch. Znovín odtud propaguje hlavně odrůdu André, která jim už přinesla i nějakou tu medaili. Já spíše vyhledávám zdejší večerky (Veltlínské červené rané) a jsem moc rád, že Znovín tuto odrůdu na vyhynutí stále dělá i v přívlastcích a nekazí její nenápadný půvab tím, že by se jí pokusil udělat líbivější nějakou důraznější technologií ve sklepě. Jinak odsud Znovín produkoval i Sauvignon, Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Müller-Thurgau. Vysazen je i Tramín a další odrůdy. Kamenný vrch má z hlediska terroiru dvě části: jedna dost rovinatá plošina nad řekou, zčásti dosud neosázená, druhá modelovaná více, svahy ale bohužel otočené tím nesprávným směrem od slunce. Půda zde je písčito-hlinitá, středně až silně štěrkovitá, slabě kyselé reakce. Vrstva půdy není příliš mocná, pod ní jsou prekambrické žuly dyjského masivu, které se táhnou po pravém břehu Dyje k obci Dyje a k Načeraticím. Staré vinohrady jsou též téměř rovinatá plošina nad řekou, jen na druhém břehu. Znovín Znojmo odtud udělal zajímavý Vz06jak "Gout de terroir" (dlouhá chladná macerace hroznů před lisováním). Stará hora se původně jmenoval jen ten nejvýchodnější kousek s mírným východním svahem. Později expandovala i na další části původně zahrnuté pod název Kamenný vrch. Dělící čarou mezi nimi je teď silnice Tasovice-Načeratice. Asi nejlepší terroir z této obce má k jihozápadu skloněná část Staré hory odkud také pocházejí poměrně proslulé Sauvignony Vinařství Barabáš. Poměrně známé je v obci sídlící Vinařství rodu Horáčků, které prý za své Sauvignony a Chardonnay získali i nějaká ocenění, vynikající je i jejich Veltlín. Ze všech tří tratí dělá víno i Roman Polák.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem v minulosti hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je extraktivní a nabízí v nástupu ovocité tóny, ve kterých najdete broskve nebo angrešt, jak velmi přesně popisuje zadní etiketa. Později můžete najít kompot z meruněk a další sušené ovoce.
Chuť je středně dlouhá a má v závěru vysoký obsah zbytkového cukru (35,6 g/l), který v současné době dominuje. Kyselinka (7,3 g/l) poněkud pokulhává a dovedl bych si představit vyšší obsah alkoholu na úkor nižšího obsahu zbytkového cukru. Současná hodnota alkoholu 11,5 % obj. mi na výběr z hroznů přijde nízká. Znovín uvádí archivační potenciál do období let 2020 až 2022. Já bych po dnešní zkušenosti doporučoval lahev otevřít nejpozději v roce 2018, abyste nepřišli o ovocitost a odrůdovost. Vinařství doporučuje víno podávat ke kuřecímu masu nebo rybám.
Na závěr opět vzpomenu odkaz na reportáž Naučná vinice starých odrůd v Šatově, ve které najdete mimo jiné spoustu fotografií jednotlivých odrůd ať už ode mne nebo Jaroslava Hladíka. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Řada: Terroir ClubOdrůda: VeritasRočník: 2014Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: TasoviceViniční trať: Staré horyVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 4108Evidenční číslo jakosti: 31D1-15Číslo vzorku: 12Obsah zbytkového cukru: 35,6 g/lObsah kyselin: 7,3 g/lBezcukerný extrakt: 27,7 g/lDoporučená archivace: 2020 - 2022Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 160,- Kč (prodejna Znovínu v červenci 2015)