Sauvignon 2012 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím polosuchý Sauvignon ročníku 2012 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Polosuchý Sauvignon 2012 pozdní sběr jsem koupil přímo ve vinařství Vladimíra Tetura v květnu 2015 za 154,- Kč. Vlastní, ale i nakupované hrozny byly sklizeny 28. září 2012 při cukernatosti 23,2 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1992 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má velmi slušnou intenzitu, viskozitu a jiskru. Vůně je odrůdová a nabízí jemné ovocité tóny v podobně zralého angreštu a máslových hrušek. Kopřivové tóny zde nejsou, což velmi kvituji.
Chuť je středně dlouhá, plná a má krásnou šťavnatou kyselinku, která dokáže velmi dobře sekundovat zbytkovému cukru (11,9 g/l). Je to velmi příjemný Sauvignon, který má podobu vyzrálého ovoce. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2017, osobně jsem přesvědčený, že zvládne ještě delší období. Víno je vhodné podávat k rybím pokrmům.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2012Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 207Evidenční číslo jakosti: 3E1-13/24Obsah zbytkového cukru: 11,9 g/lObsah kyselin: 6,4 g/lBezcukerný extrakt: 20,4 g/lDatum sklizně: 28. září 2012Cukernatost hroznů: 23,2 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2015 - 2017Teplota podávání: 11 - 13 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 5.600 litrůRok lahvování: 2013Získaná ocenění: Zlatá medaile Grand Prix Austerlitz, Stříbrná medaile Sauvignon Forum (2013)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 154,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2015)