Karmazín 2012 zemské - VÍNO J. Stávek Němčičky
Jak hodnotím nefiltrovaný Karmazín ročníku 2012, který byl zatříděný jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.
Suché moravské červené víno pod obchodním názvem Karmazín 2012 jsem koupil v červenci 2015 za 139,90 Kč (výprodej Tesco, běžná cena 279,- Kč nebo přímo ve vinařství za 240,- Kč). Na přední etiketě je uvedeno Family 30´ cuvée a jak je pro Jana Stávka typické, víno nebylo filtrováno. Jedná se o kupáž, která byla vyrobena z odrůdy: Frankovka (60 %) x Svatovavřinecké (30 %) x Modrý Portugal (10 %). Z webových stránek vinařství přebírám text, který vysvětluje použití názvu Karmazín. Název odkazuje na starý název pro odrůdu Frankovka. Tato tvoří v cuvée více než 60 %. Komplexnost vína je doplněna odrůdami Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Filozofie výroby vína vychází z tradičních postupů přípravy moravského červeného vína starších dob. Uvedený přístup se odráží v rustikálním charakteru vína.
Ještě se zastavím nad viniční trati Bočky a Novosády, protože na webových stránkách vinařství je velmi detailní popis tohoto terroir a nádherné fotografie, které si dovoluji převzít. Bočky: Nejlepší viniční trať v Němčičkách, jakýsi „němčičský šobes“, byla vysazena pod lesem a navazuje na několik biocenter místního významu a přírodní rezervaci Jesličky s pestrou faunou a flórou. Původní název této trati byl Špigle-Bočky. Špigle-Spiegel, německy zrcadlo dokazovalo to, že dříve se pod tratí nacházel rybník, ve kterém se vinice odrážely jako v zrcadle. Bočky jsou boční částí tohoto území. Výsadba 1972. Odrůdy: Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé a Tramín červený. Expozice: jižní. Svažitost: 18°. Půda: záhřevná, s lehčí svrchní hlinito-písčitou vrstvou; spodní část se znatelnými vrstvami železitých minerálů v podložním pískovci; občasný výskyt skeletu v podobě vápence. Novosad: Trať, která navazuje na stavení Vinařského dvora. Dřívější název této trati byl „Novosady nad Preshúzy“, název je částečně opět převzat z německého jazyka. Preshúz - presúz - preshaus nebo-li lisovna značí, že na ulici (ulice Za humny), která se pod touto tratí nachází, byly dříve vybudovány pouze sklepní stavby s nadzemními lisovnami. Z původních sklepů se některé zachovaly dodnes, najdete zde i Hulatův sklep, nejstarší němčičský sklep. Výsadba: 2003. Odrůdy: Frankovka. Expozice: jihojihovýchodní. Svažitost: 14°. Půda: těžší hlinitá půda s vysokou mocností tmavé humózní ornice bohaté na nutriční půdní procesy je rezervoárem živin; spodní vrstva hutného žlutého jílu reguluje vodní kapacitu půdy.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Zátka byla po vytažení prasklá a velmi vysušená, což je zřejmě následek delšího skladování v obchodní síti. Jak se později ukázalo, nemělo to naštěstí vliv na kvalitu vína, takže pokud máte tuto lahev v archivu, pak ji zkontrolujte nebo rovnou přezátkujte. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je rubínově červená, má vysokou intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je mnohoslibná a poměrně široká. V nástupu jsou jemné tóny rozmačkaných třešní, které přechází do odstínů pecek. Na pozadí objevíte dub a takovou tu pravou rustikálnost, která se dále projevuje i ve středně dlouhé chuti v podobě slabé natrpklosti až neohrabanosti.
V chuti je opět patrné, že víno nebylo filtrováno, takže při polknutí můžete v dozvuku najít neuvěřitelné množství chuťových pohárků a tříslovin. Jedá se o nádhernou kupáž, která je plná a neustále pobízí k dalšímu zkoumání. Jan Stávek predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a s tímto tvrzením musím souhlasit. Zároveň předpokládám, že další nazrávání na lahvi by mohlo víno posunout do nových zajímavých dimenzí. Abych se přiznal, tento Karmazín mi chutná mnohem více než nedávno zveřejněný Ryzlink rýnský, o kterém jsme se zmínil výše.
Jan Stávek doporučuje si toto víno vychutnat samostatně po stolování nebo ke kořenitým úpravám vepřového. Vhodné bude také ke zvěřině nebo jako meditativní víno pro náročné. Zároveň je vhodné minimálně 2 hodiny předem dekantovat. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: KarmazínOdrůda: Frankovka (60 %) x Svatovavřinecké (30 %) x Modrý Portugal (10 %)Ročník: 2012Jakost: moravské zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: NěmčičkyViniční trať: Bočky, NovosádyVýrobce: VÍNO J. Stávek NěmčičkyAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 1312Obsah zbytkového cukru: 0,8 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: neuvedenoDoporučená archivace: 2015 - 2020Teplota podávání: 14 - 16 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 139,90 Kč (výprodej Tesco v červenci 2015)