Viognier 2011 zemské - Znovín Znojmo a.s.
Dnes se podívám na další mezinárodní odrůdu, která je u nás prakticky neznámá. jak hodnotím zemský Viognier ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosuchého Viognieru 2011 zemské z řady Znovín Gallery jsem kupoval v červenci 2015 za 120,- Kč (prodejna Znovínu). Hrozny mají původ na viniční trati Staré vinice ve vinařské obci Havraníky.
Z webových stránek vinařství přebírám informace a fotografie odrůdy Viognier. V současné době patří Viognier mezi nejmódnější odrůdy. Popularitu pozvolna získával po roce 1965, počínajíc malou AOC oblastí Condrieu na Rhôně, kde se Viognier pěstuje na granitových terasách s omezením sklizní na 37 hektolitrů z 1 hektaru. Keře jsou bujnějšího růstu, s plstnatými vrcholky letorostů. Hrozny jsou střední, kompaktní, s kulatými bobulemi zlatavé barvy a s tuhou slupkou. Dužnina je řídká, slabě muškátová. Vína mají zlatou barvu a velmi komplexní aromatické látky připomínající meruňky, mango, med, hloh, kdouli nebo perník. Jsou plná, olejovitá s dlouhou perzistencí. Pijí se hlavně mladá, ale mohou zrát 2 až 3 roky. Kromě suchých jsou také vína vyznačující se obsahem zbytkového cukru, která se získávají z cibéb (hrozinek) seschlých na keřích bez napadení plísní šedou. Vína se pijí samostatně jako aperitiv nebo se podávají ke kuřecímu masu s omáčkami, i k jehněčímu s meruňkami.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem v minulosti hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je v nástupu ovocitá a můžete v ní například najít sušené meruňky, které přechází do medových odstínů. Na pozadí můžete po dlouhém rozdýchání také najít rozkvetlý hloh. Do jisté míry mi buket připomíná nedávno recenzovaný Chenin blanc 2011 zemské (hodnocení 8-8-8), u kterého byly taktéž dominantní ovocité tóny připomínající vyzrálé hrušky.
Chuť je středně dlouhá a pocitově mi přijde víno více jako polosladké, než uváděné polosuché. Kyselinka (6,3 g/l) sekunduje zbytkovému cukru (16,0 g/l), který je výraznější než u zmiňovaného Chenin blanc ročníku 2011. Vinařství uvádí archivační potenciál do období let 2019 až 2021, což po dnešní zkušenosti nevylučuji. Znovín víno doporučuje podávat ke kuřecímu masu nebo játrové paštice.
Na závěr opět vzpomenu odkaz na reportáž Naučná vinice starých odrůd v Šatově, ve které najdete mimo jiné spoustu fotografií jednotlivých odrůd ať už ode mne nebo Jaroslava Hladíka.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Řada: Znovín GalleryOdrůda: ViognierRočník: 2011Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: HavraníkyViniční trať: Staré viniceVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 1037Obsah zbytkového cukru: 16,0 g/lObsah kyselin: 6,3 g/lBezcukerný extrakt: 21,5 g/lDoporučená archivace: 2019 - 2021Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 120,- Kč (prodejna Znovínu v červenci 2015)