Chenin blanc 2011 zemské - Znovín Znojmo a.s.
Dostávám se k další odrůdě, která je v našich podmínkách prakticky neznámá. Jak hodnotím polosladký zemský Chenin blanc ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosladkého vína Chenin blanc 2011 zemské z řady Znovín Gallery jsem kupoval v červenci 2015 za 120,- Kč (prodejna Znovínu). Hrozny mají původ na viniční trati Staré vinice v obci Havraníky a v době sklizně dosáhly cukernatosti odpovídající přívlastku výběr z hroznů (24,2 °NM).
Z webových stránek vinařství přebírám následující informace, které se vztahují k zahraniční odrůdě Chenin blanc. Původní pěstitelská oblast: Francie - Anjou a Touraine na řece Loiře. Chenin blanc roste bujně a je to velmi plodná odrůda. Pokud by se výnosy přísně neomezovaly, byla by vína nepříjemně kyselá a prázdná. Chenin je náchylný na napadení plísní šedou. Toho se využívá při výrobě sladkých vín. Suchá vína mají ocelovou kyselinu, voní po renklodách a angelice a dosahují plné zralosti po 6 až 10 letech, ale vydrží dalších 20 let. Zralá vína rozvíjejí medové a akátové vůně. Sladká vína z hroznů napadených plísní šedou a opakovaně vybíraných ze zrající sklizně mají nejdříve vůně broskví, ananasu, banánu a později se objeví slad, perník a smetana. Jsou to vína, která při dobrém uskladnění vydrží desítky let. Lehká vína slouží jako aperitiv nebo doprovázejí pokrmy z ryb či kuřecího masa. Polosladká se předkládají k masitým pokrmům se smetanovými omáčkami a sladká vína se dobře snoubí s různými pudinky, v nichž je kyselé ovoce nebo se sýry s modrou plísní.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem v minulosti hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně v nástupu nabídne ovocité tóny, které připomínají vyzrálé máslové hrušky a med.
Chuť je středně dlouhá a pocitově díky pikantní kyselince (7,0 g/l) mi přijde víno více jako polosuché než deklarované polosladké, ale to je detail a pouze můj subjektivní dojem. Víno není nudné a působí stále živým a zajímavým dojmem. I když nejsem milovník zbytkových cukrů, tento Chenin blanc mi přijde velmi dobře připravený a určitě osloví milovníky bílých vín s přírodními cukrem. Vinařství predikuje archivační potenciál do období 2018 až 2020 a musím s tím souhlasit. Znovín víno doporučuje podávat k rybám nebo jemným sýrům.
Na závěr opět vzpomenu odkaz na reportáž Naučná vinice starých odrůd v Šatově, ve které najdete mimo jiné spoustu fotografií jednotlivých odrůd ať už ode mne nebo Jaroslava Hladíka.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Řada: Znovín GalleryOdrůda: Chenin blancRočník: 2011Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: HavraníkyViniční trať: Staré viniceVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 1036Obsah zbytkového cukru: 22,5 g/lObsah kyselin: 7,0 g/lBezcukerný extrakt: 25,8 g/lDoporučená archivace: 2018 - 2020Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 120,- Kč (prodejna Znovínu v červenci 2015)