O Víně

06.08.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.08.2015 07:00

Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím polosuchý Ryzlink rýnský ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuchého Ryzlinku rýnského 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2014 za 165,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Adolfa Čapky a sklizeň proběhla 23. října 2013 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Bergrus v obci Perná. Technologie výroby: odkalení moštu,  kvasinky Martin Vialatte 58W3.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má zelenkavé odlesky, střední intenzitu a viskozitu. Vůně je jemná a odrůdová v nástupu, ve kterém poznáte tóny lipového květu. Dále se buket přesouvá do odstínů připomínající slupky zelených jablíček.

Chuť je středně dlouhá a má pikantní kyselinku, která dokáže držet krok s vyšším zbytkovým cukrem (15,2 g/l). Zatřídění do kategorie polosuchého vína se povedla a i když nemá tento rýňák příliš vysoký extrakt, je pro tuto odrůdu pro delší archivaci zásadní. Lahev můžete otevřít již teď, kdy nemá víno ještě typické nazrálé petrolejové tóny, které se pravděpodobně objeví až za pár let. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2017.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Bergrus
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 27/13
Evidenční číslo jakosti: 77C1-14
Číslo vzorku: 13
Datum sklizně: 23. října 2013
Cukernatost moštu: 22,0 °NM
Rok lahvování: 2014
Obsah zbytkového cukru: 15,2 g/l
Obsah kyselin: 7,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,5 g/l
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Velikost šarže: 2650 litrů
Dostupnost lahví (srpen/2014): 2000 lahví
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Získaná ocenění: Král vín *** (2014), Stříbrná medaile NSV Mikulovské vinařské podoblasti (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 165,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2014)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2018x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.08.2015 08:03:13