O Víně

27.07.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.07.2015 07:00

Chardonnay 2011 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím barrique Chardonnay ročníku 2011 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Polosladké Chardonnay 2011 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 196,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 25. října 2011 při cukernatosti 23,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2000 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení. Víno bylo školeno 8 měsíců v sudu typu barrique (typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau ICONE).

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu. Vůně je překvapivě jemná a nemá takový potenciál, jak bych u bílého vína barrique očekával. Typická vůně vanilky je potlačena. Najdete zde naopak primární ovocité tóny, které připomínají angrešt nebo herbální odstíny (list rybízu) a další exotické koření.

Chuť je středně dlouhá a působí mnohem sušším dojmem než deklarované polosladké víno. Tipoval bych na maximálně polosuché víno, a ne na obsah zbytkového cukru 30,6 g/l. Kyselinka je naopak šťavnatá a dává o sobě vědět (5,7 g/l). Tělo mi přijde poněkud tenčí a v tomto případě odpovídá deklarovanému extraktu 17,5 g/l. Dotyk s dubem je překvapivě nízký a osobně bych si dovedl představit větší vliv, ale věřím tomu, že Vladimír Tetur moc dobře věděl, proč nechal toto Chardonnay pouze 8 měsíců v dubu. Vinařství predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a doporučuje podávat vepřové maso nebo zvěřinu. Lahev nicméně doporučuji otevřít dříve, než v roce 2020.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 110
Evidenční číslo jakosti: 2E1-12/22
Obsah zbytkového cukru: 30,6 g/l
Obsah kyselin: 5,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,5 g/l
Datum sklizně: 25. října 2011
Cukernatost hroznů: 23,5 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 2000
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2015 - 2020
Délka zrání v barikovém sudu: 8 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau ICONE
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 9.600 litrů
Rok lahvování: 2012
Získaná ocenění: Stříbrná medaile AWC Vienna (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 196,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2183x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.08.2015 08:02:35