O Víně

23.07.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.07.2015 07:00

Veltlínské červené rané 2011 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím Veltlínské červené rané ročníku 2011 a přívlastku výběr z hroznů z řady Terroir Club, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosladkého Veltlínského červeného raného 2011 výběr z hroznů z řady Terroir Club jsem kupoval v dubnu 2015 za 155,- Kč (prodejna Znovínu). Hrozny mají původ na viniční trati Kamenný vrch v obci Tasovice ve Znojemské vinařské podoblasti.

Z webových stránek vinařství přebírám text, který se vztahuje k uvedené viniční trati. V létě 2004 bylo okolí kostela s farou patřící řádu redeptoristů spraveno tak, že stojí za to sem přijet a prohlédnout si Tasovice a současně viniční trať „Kamenný vrch", ať už automobilem nebo ze Znojma na kole, neboť ze Znojma z Louky přes Dobšice a přes obec Dyji okolo řeky Dyje sem vede asi 10 km nádherná cyklotrasa. Starobylá malebná vinařská obec, položená na posledních výběžcích Českého masívu (Českomoravské vysočiny) kolem řeky Dyje, osídlená od nepaměti, asi 10 km východně od Znojma. Vedle objektu tasovického mlýna vystavěného jako rezidence premonstrátského kláštera v Louce v pozdně renesančním stylu Vás určitě zaujme náměstí se sousoším, odkud je vidět na monumentální barokní kostel. Naproti němu je pseudogotická kaple na osmibokém půdorysu. Na konci náměstí, naproti zmíněného kostela, stojí novodobý kostel sv. Klementa Hofbauera, vysvěcený v roce 1933, dílo špičkového rakouského architekta K. Holzmeistera postavený za spolupráce českých výtvarníků v místech původního světcova domu. (Od sv. Klementa je odvozen název skvělého vína Sankt Clemens viz. „Oceněná vína".) Kamenný vrch stará viniční trať je dlouhá „svažitá" kamenná stráň v nadmořské výšce 222-238 metrů táhnoucí se okolo řeky Dyje. Tasovice jsou na druhé straně řeky. Půda je písčito-hlinitá, středně až silně štěrkovitá (odtud název), pH 6,4, tedy půda slabě kyselá. Není příliš mocná a v jejím podloží vystupují prekambrické žuly dyjského masívu, staré asi 550 milionů let. Ty se táhnou po pravém břehu Dyje i dále k západu k obci Dyje a Načeraticím. Průměrná roční teplota 8,4 °C, svažitost 5-10 %. Daří se zde odrůdám zejména Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Tramín červený a Sauvignon, ale i dalším. Kategorie viniční trati č. I, tedy nejlepší.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem v minulosti několikrát hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu, vysokou viskozitu a jiskru. Vůně je extraktivní a opojná od prvního okamžiku. V nástupu najdete květové odstíny připomínající rozkvetlé pampelišky a další luční květy, které jsou doslova našlapané pylem. Vše se dále přesouvá do medových tónů.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá a má podle očekávání v závěru vyšší zbytkový cukr (25,5 g/l), kterému ale dokáže částečně sekundovat pikantní kyselinka (6,6 g/l). Pocitově mi přijde obsah zbytkového cukru nižší než udávaná hodnota a docela by mne zajímalo, jak by víno chutnalo, kdyby došlo k ještě většímu prokvašení přírodního cukru až do polosuchého vína. Na druhou stranu musím potvrdit, že vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) velmi dobře zapadl do celku.

Vinařství predikuje archivační potenciál do období let 2016 až 2018 a musím s tím souhlasit. Víno je na začátku své lahvové zralosti a dalším nazráváním na lahvi určitě dojde k ještě lepší harmonii a "rozptýlení" zbytkového cukru. Znovín doporučuje víno podávat například k vepřovému masu nebo sýrové míse.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Řada: Terroir Club
Odrůda: Veltlínské červené rané
Ročník: 2011
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Tasovice
Viniční trať: Kamenný vrch
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 1019
Evidenční číslo jakosti: 96J1-12
Číslo vzorku: 2
Obsah zbytkového cukru: 25,5 g/l
Obsah kyselin: 6,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,2 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2018
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 155,- Kč (prodejna Znovínu v dubnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2184x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.07.2015 11:27:33