O Víně

02.07.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.07.2015 07:00

Irsai Oliver 2013 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím suchý kabinetní Irsai Oliver ročníku 2013 se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Irsai Oliver 2013 v přívlastku kabinetní jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 154,- Kč. Pravidelně a dlouhodobě se snažím tuto odrůdu u Vladimíra Tetura sledovat. Připomenu postupně všechny recenze a to od nejmladších ročníku do historie: suchý Irsai Oliver 2012 kabinetní (hodnocení 9-9-9), polosuchý Irsai Oliver 2011 kabinetní (hodnocení 8-8-8), suchý Irsai Oliver 2006 kabinet (hodnocení 9-10-10), polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a další velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní.

Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 6. září 2013 při cukernatosti 20,5 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Irsai Oliver 2011 kabinetní, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Ve srovnání s ročníkem 2012 naprosto srovnatelné. Vůně je extraktivní, svěží a kouzelná, jak u této odrůdy očekávám. V nástupu jsou výrazné muškátové tóny, které přechází do květinových odstínů a vyzrálých hroznů. V tomto ročníku je v buketu mnohem méně citrusového ovoce.

Chuť je středně dlouhá, svěží a díky pikantní kyselince a extraktu povzbudí k dalšímu doušku. Žádné komplikované víno, ale poctivý Irsai Oliver, který nezapře svojí odrůdovost, kterou poznáte na "sto honů" již při otevření lahve. Víno ocení především milovníci bílých aromatických odrůd a to nejenom v letních dnech. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2017, ale po zkušenostech s předchozími ročníky bych se nebál archivovat až do roku 2018. Je ale jasné, že tato aromatická odrůda postupným nazráváním na lahvi bude ztrácet na přirozenosti a svěžesti. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat dezert nebo moučník. Ve srovnání s ročníkem 2012 najdete minimum odlišností. To může pro někoho znamenat dobré znamení, někdo naopak může podlehnou pocitu, že ho tato odrůda od Vladimíra Tetura již nemůže ničím překvapit. Já se řadím spíše mezi oba uvedené názory, protože na jednu stranu mi tento moravský projev iršaje vyhovuje a zároveň jsem přesvědčený, že Vladimír Tetur dokáže rozlišit odlišnosti jednotlivých ročníků. Těším se na ročník 2014, který byl tentokráte zařazený jako jakostní odrůdové víno. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2013
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 301
Evidenční číslo jakosti: 1G1-14/32
Obsah zbytkového cukru: 0,7 g/l
Obsah kyselin: 4,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,6 g/l
Datum sklizně: 6. září 2013
Cukernatost hroznů: 20,5 °NM
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1994
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Teplota podávání: 12 - 14 °C
'
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Počet lahví partie: 13.500 ks
Rok lahvování: 2014
Získaná ocenění: Zlatá medaile Vino Ljubljana (2014), Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014),  Stříbrná medaile Grand Prix Vinex (2014), Bronzová medaile Finger Likes USA (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 154,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2405x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.06.2015 10:34:41