O Víně

25.05.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.05.2015 07:00

Neronet 2011 výber z hrozna - Martin Pomfy - Mavín, Slovensko

Jak hodnotím slovenský Neronet v přívlastku výber z hrozna a ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Neronetu 2011 výber z hrozna jsem v dubnu 2015 dostal. Hrozny mají původ ve vinařské obci Okoč, vinařský rajon Strekovský, vinařská oblast Južnoslovenská. Bohužel na webových stránkách vinařství není o tomto Neronetu žádná zmínka.

Lahev typu Bordo Sissi objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství, což mi udělalo velkou radost, protože pro tak vysoké přívlastky je degradace dávat zátku nomacorc. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Müller-Thurgau 2008 výber z hrozna, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je višňově červená, má střebdí intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Intenzitu Neronetu bych ale očekával vyšší, ale to je naprostá maličkost. Vůně je naopak odrůdová a poměrně široká. V nástupu můžete najít směs černého lesního ovoce, sušené brusinky a kořenité tóny, které se přesouvají do jemné vanilky. I když tento Neronet není deklarován jako barrique, přijde mi, že došlo ke školení buď v použitém dubovém sudu. Jsou to jen mé subjektivní dojmy...

Chuť je středně dlouhá, plná a má velmi robustní dozvuk, jak je pro Neronet typické. Vysoký obsah alkoholu (14 % obj.) velmi dobře zapadl do celku a nepůsobí nějakým rušivým dojmem, jen ho po dvou skleničkách cítíte v hlavě. Druhý den vůně a především chuť velmi ubrala na intenzitě a přidala na harmonii, takže vše působí mnohem jemnějším a komplexnějším dojmem. Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2019. Je to zajímavý Neronet, kterému by určitě slušelo školení v sudu typu barrique.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2011
Jakost: výber z hrozna (výběr z hroznů)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Južnoslovenská
Vinařská podoblast: Strekovský
Vinařská obec: Okoč
Viniční trať: neuvedena
Výrobce: Martin Pomfy - Mavín, Slovensko
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: L-33
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Datum plnění:  listopad 2012
Doporučená archivace: 2015 - 2019
Ocenění: Stříbrná medaile Agrovíno Nitra (2012)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2084x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.05.2015 07:48:57