O Víně

19.03.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.03.2015 07:00

Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Veltlínské zelené ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr od Vladimíra Tetura, se dozvíte v následující recenzi.

Polosuché Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr jsem v únoru 2015 osobně vyměnil s Vladimírem Teturem spolu s Rulandskými modrým 2012 výběr z hroznů (barrique) za dvě francouzská Grand Cru. Cenu tudíž neznám.

Nakupované i vlastní hrozny (poměr 50 ku 50) byly sklizeny 19. října 2013 při cukernatosti 22,5 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Průměrné stáří révy na této trati je 20 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: studená macerace, doba alk. fermentace 30 dnů.

Lahev typu Top Bordo s popisem vinařství po obvodu má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má nižší intenzitu a velmi přesvědčivou viskozitu. Vůně je odrůdová a v nástupu nabídne jemnou vůni vyzrálých hroznů, která přechází do medových tónů se slabým náznakem mandlových odstínů. Buket během popíjení nádherně měnil polohy a měl stále co nabídnout.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásný ovocitý závěr, ve kterém vystoupí vyzrálé hrozny s pikantní kyselinkou. I když bezcukerný extrakt není nejlepší, ničemu to neublížilo. Lahev můžete klidně otevřít již teď, Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018. Vinařství k tomuto veltlínu doporučuje podávat ryby.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 314
Evidenční číslo jakosti: 1G1-14/5
Obsah zbytkového cukru: 6,7 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,6 g/l
Datum sklizně: 19. října 2013
Cukernatost hroznů: 22,5 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: studená macerace, doba alk. fermentace 30 dnů
Doporučená archivace: 2015 - 2018
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 15.000 litrů
Rok lahvování: 2014
Získaná ocenění: Double Gold Californie, Konkurs Win Polsko Zlato, VVT stříbro
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: neznámá

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2333x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.03.2015 12:10:36