O Víně

09.03.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.03.2015 07:00

Cabernet Moravia 2013 pozdní sběr - Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice

Jak hodnotím suchý Cabernet Moravia ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Cabernet Moravia 2013 pozdní sběr jsem kupoval v lednu 2015 za 130,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. Vlastní hrozny byly sklizeny při cukernatosti 21,8 °NM na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na černozemi na středním vedení. Technologie výroby: macerace 14 dní ve vinifikátoru.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s  potiskem vinařství. Adjustáž prošla velkým faceliftem a i když je to určitě věc subjektivní, považuji novou adjustáž za krok zpět. Původní etiketa měla podle mne větší kouzlo. Na druhou stranu chválím na zadní etiketě detailní charakteristiku, archivační potenciál a QR kód, který vás přesměřuje přímo na webové stránky vinařství do detailu konkrétního vína.

Barva je granátově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně nabídne v nástupu ovocité tóny, ve kterých můžete najít tmavé lesní ovoce (ostružiny, borůvky), které přechází do brusinek a exotického koření. Na pozadí dále objevíte černý pepř. Buket má velmi zajímavou strukturu a během popíjení nabízí zajímavé polohy.

Chuť je středně dlouhá, má pikantní kyselinku a kořenité tóny v dozvuku. Můžete zde najít sušené višně v závěru nebo peckoviny. Víno má svůj vrchol stále před sebou a jeho archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2017 na rozdíl od predikce vinařství. Víno můžete servírovat ke klasické živáňské na grilu nebo k sýru Rocamadour.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Rakvice
Viniční trať: Trkmansko
Výrobce: Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 5113
Evidenční číslo jakosti: 70B1-14/49
Cukernatost hroznů: 21,8 °NM
Obsah zbytkového cukru: 0,2 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,4 g/l
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Teplota skladování: 16 - 18 ºC
Teplota podávání: 10 - 15 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v lednu 2015)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2684x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.03.2015 19:07:00