O Víně

15.12.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.12.2014 07:00

Jakubské 2008 zemské - Znovín Znojmo a.s.

Po dlouhé době se dostávám k odrůdě, kterou jsem ještě neznal a neměl možnost ochutnat. Jak hodnotím odrůdu Jakubské ročníku 2009, jehož hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého vína Jakubské 2008 zatříděného jako moravské zemské víno jsem kupoval v listopadu 2014 za 140,- Kč (prodejna Znovínu). Na stránkách Znovínu je u této lahve uvedeno: Ranější varianta Rulandského modrého, vyrobeno z hroznů ve vyzrálosti výběr z hroznů. Tato věta velmi dobře zní, pokud máte rádi pinoty ze Znojemska, ale pro mne bylo důležitější, z jaké vinice hrozny pochází a to viniční trať Staré vinice v obci Havraníky odkud se často objevují nádherná vína.

Z encyklopedie ovine.cz přebírám základní informace, které se vztahují k této odrůdě: Synonyma: Frühburgunder, Pinot Madeleine, Pinot noir précoce. Modrá raná odrůda označována též jako Burgundské modré rané. Není zapsána ve Státní odrůdové knize. Pěstuje se pro nízké a kolísavé úrody. Odrůda poskytuje kvalitní vína.

Podívejme se, co najdeme na české Wikipedii u této odrůdy: Jakubské je stará, středně pozdní, moštová i stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera), používaná k výrobě červených vín. Odrůda náleží k základu rodiny odrůd Pinot, vznikla jako pupenová mutace odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré), patrně ve francouzském regionu Burgundsko. Réví dobře vyzrává. Odolnost k zimním mrazům je relativně dobrá (do -21 °C), odrůda nemá sklon ke sprchávání. Plodnost odrůdy je nízká, 4-6 t/ha při cukernatosti 19 až 24 °NM a aciditě 7-10 g/l, proto se málo rozšiřuje ve vinařských oblastech. Bývá docilováno dobré cukernatosti při nízkém obsahu kyselin. Hrozny po přezrání postupně sesychají (hrozinkovatí), ale nehnijí, i když bývají napadány ptactvem a hmyzem. Doporučované zatížení pro tuto odrůdu je 6-8 oček na m2. Vhodným pěstitelským tvarem je střední vedení s řezem na dlouhé plodné dřevo, nesnáší příliš krátký řez, vhodné jsou podnože T 8B, 125 AA či K 5BB. Odrůda není příliš náročná na polohu ani půdu, nevhodné jsou však půdy těžké a podmáčené, vyhovují půdy suché a propustné. Během dvou až pěti let dosahují vína vrcholu zralosti, vína barrique zrají až deset let, někdy i déle. Vína, vyráběná kdysi v naší oblasti, bývala lehčí, méně harmonická, intenzívně tmavočervená, neutrální až slabě hořkomandlové chuti a scelovala se s Frankovkou či RM.

Dále pak najdete velkou porci informací k této odrůdě na stránkách znalecvín.cz pod tímto odkazem.

Lahev tvaru Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem Znovínu. Adjustáž jsem již několikrát hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, má střední intenzitu i viskozitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. Dominantní jsou odstíny sušeného voce a zavařeniny, které přechází do tónů tabákového listu a povidel.

Chuť je středně dlouhá, plná a harmonická. Nazrávání na lahvi se promítlo do krásně jemných a zakulacených třísel, které po polknutí nádherně pohladí. V závěru vystoupí kávová zrna a hořká čokoláda. Lahev můžete samozřejmě otevřít již teď, jeho archivační potenciál Znovín uvádí až do roku 2017.

Druhý a třetí den byla vůně stále výrazná a okouzlující. V chuti došlo k dalšími zjemnění a vše šlo více do vařeného ovoce. Je to moc zajímavé víno, které vřele doporučuji k vyzkoušení a nejlépe k uložení do archivu! Znovín doporučuje toto Jakubské víno například k paštikám nebo ušlechtilým sýrům. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Jakubské
Ročník: 2008
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Havraníky
Viniční trať: Staré vinice
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 8084
Evidenční číslo jakosti: 80D1-12
Číslo vzorku: 44
Obsah zbytkového cukru: 2,9 g/l
Obsah kyselin: 4,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,3 g/l
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 140,- Kč (prodejna Znovínu v listopadu 2014)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3095x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.12.2014 12:01:21