Raboso dell´ Arnasa 2009 Denominazione Piave di Origine Controllata (DOC) - Castello di Roncade, Itálie
Jak hodnotím italské červené víno Raboso dell´ Arnasa ročníku 2009 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev s obchodním názvem Raboso dell´ Arnasa 2009 Denominazione di Origine Controllata (DOC) jsem v dubnu 2014 dostal od Tomáše, který spojil příjemné s užitečným a v rámci služební cesty do Itálie navštívil vinařství Castello di Roncade, které leží ve vinařské oblasti Veneto, podoblast Piave. Víno je vyrobeno z odrůdy Raboso, která je pro tento terroir typická. Víno zrálo 36 měsíců v dubových sudech o objemu 18 hl. V budoucnu se určitě blíže podíváme na toto vinařství, především na jeho produkci.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo), je uzavřena staniolovou záklopkou a lisovaným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je zajímavá a nelze ji přehlédnout. Černo-stříbrná etiketa s historickým erbem a vyobrazením zámku Castello di Roncade je vkusná.
Barva je višňově červená, má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně nabídne v nástupu vyzrálé červené ovoce (třešně), které se přesouvají do kořenito-dřevitých tónů. Buket má zajímavou strukturu a během popíjení se zajímavě vyvíjel.
Chuť je středně dlouhá, plná a má velmi dobrou strukturu. Nazrávání v dubových sudech krásně zakulatilo třísloviny, které prodlužují závěr. Mohlo to být ale ještě lepší, myslím si, že školení v barikových sudech by toto víno posunulo ještě dále. Ovocitost se snoubí se šťavnatou kyselinkou, takže toto červené víno bude vyhovovat těm, kdo preferuje odrůdovost a ovocitost před vlivem dubu. Víno má stále svůj vrchol před sebou. Můj odhad je, že víno můžete otevřít až do roku 2016. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat červená masa. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Obchodní název: Raboso dell´ Arnasa Odrůda: Raboso Ročník: 2009 Jakost: Denominazione di Origine Controllata (DOC) Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Veneto Vinařská podoblast: Piave Výrobce: Castello di Roncade, Itálie Alkohol: 13,0 % obj. Obsah zbytkového cukru: 3,0 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 30 g/lČíslo šarže: L 13079 Teplota podávání: 19 - 20 °C Doporučená archivace: 2014 - 2016 Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C Cena: dárek