O Víně

24.07.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.07.2014 07:00

Chardonnay 2012 výběr z hroznů - Bílek Pavel, Blatnice pod Sv. Antonínkem

Poprvé se dostávám k produkci Pavla Bílka z Blatnice pod Sv. Antonínkem. Jak hodnotím Chardonnay ročníku 2012 a přívlastku výběr z hroznů se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuchého Chardonnay 2012 výběr z hroznů jsem v červenci 2014 dostal a zatím jsem neměl možnost ochutnat vína Pavla Bílka. Procházím proto webové stránky, ze kterých přebírám následující informace. Vinařství bylo založeno v roce 1990. Postupně jsme rozšířili vinice do dnešních 2 ha. Vyrábíme typická odrůdová vína reprezentující naše viniční tratě. Vína prodáváme mladá a svěží, jak sudová, tak i lahvová (zemské víno, jakostní víno, kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů). Odrůdová skladba: Chardonnay, Müller-Thurgau, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Alibernet, Frankovka, Modrý Portugal, Neronet, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Hrozny mají původ na viniční trati Kamenice v Blatnici pod Sv. Antonínkem. Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Blatnice pod Sv. Antonínkem má 269,09 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 271,01 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 383 pěstitelů. Všechny tratě byly zařazeny do první kategorie tratí - a to jistě zcela oprávněně. Sice Floriánky, Antonínek a honí část Dílců už lehce překračují hranici 300 m nad mořem, při slušné svažitosti a perfektní orientaci je slunci (převážně JZ) toto nebude problém. Vína z této obce systematicky skupuji, jakmile je někde zahlédnu. Pasu po RR a RM, těm by se tu mělo dařit nejlépe. S RM nemám tolik dlouhodobějších zkušeností, ale naprostou většinu RR mohu doporučit - nejsou tak znásilňované technologiemi a ležením se lze někdy dobrat opravdu lahodných lipových kousků. Protože se ale přeci jen k vínům odtud nedostávám zas tak pravidelně, netroufal bych si (zatím) ze zdejších poměrně známých vinařství některé vyzdvihnout nad ostatní. Taktéž se chystám prochutnat důkladněji i zdejší specialitu - známkové víno s dlouhou historií Blatnický Roháč (kupáž RR, RB, Sz - už to složení zní víc než slibně). Na jedné prezentaci jsem si všiml, že Blatel má na lahvích uvedeno "Froliánky" místo "Floriánky". Tázal jsem se, zdali to není překlep, ale s naprosto neochvějnou jistotou mi tvrdili, že to překlep není, že je tam snad kostel místnímu světci sv. Froliánovi, že jim tenhle název schválili úředníci při zatřiďování atd. Tak mne zvyklali, že jsem hned druhý den běžel, že to v mapách opravím. Ale, marná sláva, úřední listiny mluví jasně: oficiální název trati je Floriánky. Vyhledávačem zadané výrazy Frolián/Froliánek vykázal nula výsledků. Slovo "Froliánky" vyhledavač našel, zřejmě lidovou zkomoleninu používá i Vinblat - rodina Cíchova, zatímco jiní vinaři z Blatnice (Vyskočil, Polehňa) správně Floriánky (jestli to nebude tím, že třeba pan Polehňa má sídlo v ulici Pod Floriánky, takže je těžké ho zmást :-)

Lahev typu Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm. Adjustáž je jednoduchá a na můj vkus příliš nezaujme, ale to není podstatné.

Barva je slámově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a vysokou viskozitu. Vůně je poměrně široká. V nástupu můžete objevit máslové hrušky, kandované ovoce a vyzrálé hrozny. Na pozadí se vynoří ještě jablečné slupky.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, díky vyššímu zbytkovému cukru v dozvuku. Kyselinka sice tvoří opozici, ale chce tě ještě nějaký čas, aby došlo k lepší harmonii. Když jsem již zmínil obsah zbytkového cukru, zatřídění do kategorie polosuchého vína mi nesedí, zbytkový cukr mi pocitově přijde vyšší a odpovídá více polosladkému vínu. Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2016, kdy předpokládám lepší souhru zbytkového cukru a kyselinek. K tomuto vínu doporučuji podávat dezerty nebo ovocné saláty. Je to Chardonnay, které nezklamalo, ale není to vzhledem k vyššímu zbytkovému cukru můj favorit.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2012
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Slovácko
Vinařská obec: Blatnice pod Sv. Antonínkem
Viniční trať: Kamenice
Výrobce: Bílek Pavel, Blatnice pod Sv. Antonínkem
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 41
Evidenční číslo jakosti: 65C1-13/30
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3674x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.07.2014 20:14:38