O Víně

07.07.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.07.2014 07:00

Blatnický Roháč 2012 známkové jakostní - Vinařství Michal Robek, Blatnice pod Svatým Antonínkem

Známkové víno Blatnický Roháč je s několika dalšími např. Znojemský Muškatel, Bzenecká Lipka, které přežilo mnoho dekád. Po dlouhé době jsem mohl vyzkoušet kvalitu Blatnického Roháče ročníku 2012 z Vinařství Michala Robka. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Blatnického Roháče 2012 známkové jakostní mi červnu 2014 daroval Lukáš, kterému tímto ještě jednou moc děkuji! Pod názvem Blatnický Roháč se historicky skrývá, podobně jako výše zmíněná Bzenecká Lipka, tradiční známkové víno z Blatnice pod Svatým Antonínkem z odrůdy Ryzlink rýnský x Rulandské bílé x Sylvánské zelené. Hrozny mají původ na viniční trati Floriánky v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem. Jako vždy na úvod procházím encyklopedii Pavla Jelena, odkud přebírám následující text:

Vinařská obec Blatnice pod Svatým Antonínkem má 269,09 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 383 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 383 pěstitelů. Všechny tratě byly zařazeny do první kategorie - a to jistě zcela oprávněně. Sice Floriánky, Antonínek a honí část Dílců už lehce překračují hranici 300 metrů nad mořem, při slušné svažitosti a perfektní orientaci je slunci (převážně JZ) toto nebude problém. Vína z této obce systematicky skupuji, jakmile je někde zahlédnu. Pasu po RR a RM, těm by se tu mělo dařit nejlépe. S RM nemám tolik dlouhodobějších zkušeností, ale naprostou většinu RR mohu doporučit - nejsou tak znásilňované technologiemi a ležením se lze někdy dobrat opravdu lahodných lipových kousků. Protože se ale přeci jen k vínům odtud nedostávám zase tak pravidelně, netroufal bych si (zatím) ze zdejších poměrně známých vinařství některé vyzdvihnout nad ostatní. Taktéž se chystám prochutnat důkladněji i zdejší specialitu - známkové víno s dlouhou historií Blatnický Roháč (kupáž RR, RB, SZ - už to složení zní víc než slibně). Na jedné prezentaci jsem si všiml, že Blatel má na lahvích uvedeno "Froliánky" místo "Floriánky". Tázal jsem se, zdali to není překlep, ale s naprosto neochvějnou jistotou mi tvrdili, že to překlep není, že je tam snad kostel místnímu světci sv. Froliánovi, že jim tenhle název schválili uředníci při zatřiďování atd. Tak mne zvyklali, že jsem hned druhý den běžel, že to v mapách opravím. Ale, marná sláva, úřední listiny mluví jasně: oficiální název trati je Floriánky. Vyhledávačem zadané výrazy Frolián/Froliánek vykázal nula výsledků. Slovo "Froliánky" vyhledavač našel, zřejmě lidovou zkomoleninu používá i Vinblat - rodina Cíchova, zatímco jiní vinaři z Blatnice (Vyskočil, Polehňa) správně Floriánky (jestli to nebude tím, že třeba pan Polehňa má sídlo v ulici Pod Floriánky, takže je těžké ho zmást :-)

Pokud se vrátíte do kamenné doby našeho portálu, najdete jedinou recenzi na toto známkové víno Blatnický Roháč 2000 známkové jakostní - Sdružení vinařů Viniblat Blatnice pod Sv. Antonínkem (hodnocení 6-6-6), která byla zveřejněna 3.2.2004, což je více jak před deseti roky! Protože jsem zatím neměl možnost vyzkoušet vína z Vinařství Michala Robka, procházím web a přebírám následující text.

Malé rodinné vinařství Michala Robka bylo založeno v roce 1994 a hospodaří na 2,5 ha vinic. Překvapí čistotou a technologickou dokonalostí vín. Michal Robek patří ke generaci mladých vinařů zastávající trend výroby malých partií přívlastkových vín s výrazným vlivem vlastního rukopisu a stylem výroby burgundských vín. V roce 1999 se specializoval na odrůdy Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink rýnský a je výrobcem nostalgicky známého Cuvée "Blatnický roháč".

Lahev objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá, ale vkusná. Dominantní je název Blatnický Roháč.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a dobrou viskozitu. Vůně je jemná a svěží. V nástupu nabídne ovocito-květinové tóny, které přechází do vyzrálých hroznů.

Chuť je středně dlouhá a má podle očekávání pikantní kyselinku, která se dalším nazráváním na lahvi určitě zjemní. V dozvuku je příjemná mineralita. Vzhledem ke kupáži je obtížné přesně popsat jednotlivé chuťové vlastnosti, ale mám za to, že to ani v tomto případě není důležité. Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2016, ale lahev můžete otevřít již teď. Vinařství toto víno doporučuje podávat ke grilovaným rybám a přírodním řízkům.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Blatnický Roháč
Odrůda: Ryzlink rýnský x Rulandské bílé x Sylvánské zelené
Ročník: 2012
Jakost: známkové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Blatnice pod Svatým Antonínkem
Viniční trať: Floriánky
Výrobce: Vinařství Michal Robek, Blatnice pod Svatým Antonínkem
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 146
Doporučená archivace: 2014 - 2016
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (v červnu 2014)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2553x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.07.2014 09:07:05