Muškát moravský 2012 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Několik dnů po velmi povedeném Irsai Oliver od Vladimíra Tetura, otevírám kabinetní Muškát moravský ročníku 2012. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Muškát moravský 2005 pozdní sběr jsem kupoval v červnu 2014 za 134,90 Kč (akce Tesco). Nakupované hrozny byly sklizeny 4. září 2012 při cukernatosti 19,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Protože nebyla uvedena konkrétní viniční trať, pravděpodobně se jednalo o více místních tratí. Réva se zde pěstuje na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Pro úplnost uvedu všechny recenze Vladimíra Tetura odrůdy Muškát moravský a to od nejmladších po nejstarší ročníky, o kterých jsem již psal: Muškát moravský 2005 pozdní sběr (hodnocení 9-9-9) a Muškát moravský 2003 pozdní sběr (hodnocení 8-8-10).
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi vysokou viskozitu. Vůně je od prvního okamžiku extraktivní a odrůdová. najdete zde jemné muškátové tóny, které se přesouvají do vyzrálých hroznů.
Chuť je středně dlouhá, svěží a odrůdová. V závěru můžete najít vedle pikantní kyselinky také vyzrálé hrozny a muškátové tóny. Líbí se mi, že víno nepůsobí nijak vlezle a není uměle ohýbáno nějakými technologiemi. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2016. Lahev ale můžete otevřít již teď. Vinařství k tomuto muškátu doporučuje podávat moučník nebo dezert. Jde opět o velmi povedený a především odrůdový Muškát moravský, který vřele doporučuji milovníkům bílých aromatických vín.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2012Jakost: kabinetníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 202Evidenční číslo jakosti: 3E1-13/29Obsah zbytkového cukru: 4,6 g/lObsah kyselin: 4,9 g/lBezcukerný extrakt: 15,7 g/lDatum sklizně: 4. září 2012Cukernatost hroznů: 19,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2014 - 2016Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 3.700 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 134,90 Kč (akce Tesco v červnu 2014)