Irsai Oliver 2012 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Přesně po roce od recenze ročníku 2011, zveřejňuji další recenzi suchého Irsae Oliver ročníku 2012 a přívlastku kabinetní víno od Vladimíra Tetura. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Irsai Oliver 2012 kabinetní, který je zařazený do aktuálního Salonu vín ČR 2014, jsem dostal v květnu 2014. Vladimír Tetur u této odrůdy (a nejenom u této) nastavil vysokou laťku a musím s potěšením říct, že se mu tento trend daří minimálně udržet. Podobně jako ročník 2011, má i tato lahev již několik významných ocenění: Zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (2013), Salon vín ČR (2014/2015), Zlatá medaile SMV Canada, Bronzová medaile Decanter London, Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014).
Pro úplnost uvedu všechny recenze Vladimíra Tetura odrůdy Irsai Oliver a to od nejmladších po nejstarší ročníky, o kterých jsem již psal: polosuchý Irsai Oliver 2011 kabinetní (hodnocení 8-8-8), suchý Irsai Oliver 2006 kabinet (hodnocení 9-10-10), polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a další velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní.
Hrozny byly sklizeny 3. září 2012 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Réva se zde pěstuje na středním vedení na černozemi již přes dvacet let. Technologie výroby: řízené kvašení, vlastní zákvas.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství na hrdle a reliéfem ve skle má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Irsai Oliver 2011 kabinetní, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva má překvapivý odstín (slámově žlutý), střední intenzitu a nádhernou jiskru. Vůně je extraktivní od prvního okamžiku po otevření. V nástupu vystoupí svěží tóny vyzrálých hroznů, které přechází do odstínů rozkvetlého muškátu a černého rybízu. Musím poznamenat, že nejde o žádný prvoplánovaný buket.
Chuť pokračuje v nastoleném trendu a nabízí svěží ovocito-květinový dozvuk podpořený svěžestí a příjemnou mladostí. Aromatika je úžasná a povzbudí k dalšímu doušku. I dnes musím s potěšením konstatovat, že to je excelentní Irsai Oliver, který na našem trhu bude těžko hledat konkurenta. Katalog Salonu vín uvádí doporučenou archivaci 2014 až 2016 a musím s tím souhlasit. K tomuto vínu doporučuje tradičně Vladimír Tetur podávat moučníky nebo lehké dezerty.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Irsai OliverRočník: 2012Jakost: kabinetníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 201Evidenční číslo jakosti: 3E1-13/31Obsah zbytkového cukru: 5,1 g/lObsah kyselin: 5,0 g/lBezcukerný extrakt: 16,0 g/lDatum sklizně: 3. září 2012Cukernatost hroznů: 20,0 °NMTyp půdy: černozemDoporučená archivace: 2014 - 2016Teplota podávání: 8 - 10 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CPočet lahví partie: 12650 ksRok lahvování: 2013Získaná ocenění: Zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (2013), Salon vín ČR (2014/2015), Zlatá medaile SMV Canada, Bronzová medaile Decanter London, Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (v květnu 2014)