O Víně

05.06.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.06.2014 07:00

Veltlínské zelené 2013 zemské (bio) - Vinařství Klásek Petr, Petrov

Druhým vínem ročníku 2013 z Vinařství Petra Kláska je Veltlínské zelené, které bylo označeno jako bio víno. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Veltlínského zeleného 2013, která byla zatříděná jako moravské zemské bio víno, jehož hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru, jsem kupoval v květnu 2014 za 150,- Kč přímo ve vinařství. Je to první víno s označením bio od Petra Kláska, které degustuji.

Vlastní hrozny byly sklizeny 5. října 2013 při cukernatosti 22,5 °NM na viniční trati Staré hory v obci Sudoměřice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na středním vedení (rýnsko-hesenské) na středně těžké půdě. Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Sudoměřice má 46,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 134,8 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 66 pěstitelů.

Lahev tvaru Top Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž  jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a viskozitu. Vůně má ihned po otevření stopy nedávno nalahvovaného vína. Po delším rozdýchání se buket zklidnil a nabídl tóny bílého pepře, které přechází do odstínů vyzrálých hroznů a čerstvě nasbíraných bylin. Je velmi pravděpodobné, že během nazrávání na lahvi se buket rozvine do dalších poloh.

Chuť je svěží, má pikantní kyselinku a středně dlouhý dozvuk. Oproti buketu působí chuť mnohem vyzrálejším dojmem. Petr Klásek uvádí archivační potenciál až do roku 2018 a v současné době nic nenasvědčuje tomu, že by to byla mylná predikce. Ještě lepší pocit jsem měl z vína druhý den, kdy byl naprosto zřejmý potenciál. Nejvíce se zlepšil extrakt a dozvuk. K tomuto vínu můžete podávat vepřové maso, tvrdé sýry a jemně upravené kuřecí. I když preferuji veltlíny ze Znojemska, tento ze Slovácké podoblasti nabízí příjemnou šťavnatost a svěžest.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2013
Jakost: zemské
Kategorizace: bio víno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Sudoměřice
Viniční trať: Staré hory
Výrobce: Vinařství Klásek Petr, Petrov
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 1302
Obsah zbytkového cukru: 4,3 g/l
Obsah kyselin: 6,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,8 g/l
Cukernatost hroznů v době sklizně: 22,5 °NM
Datum sklizně: 5. října 2013
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001
Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)
Typ půdy: středně těžká
Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: 2014 - 2018
Získaná ocenění: vítěz odrůdy na oblastní výstavě ve Strážnici
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2014)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1859x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.06.2014 21:47:17