Rulandské bílé 2012 zemské - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Pátým degustovaným vínem z vinařství Petra Kláska je Rulandské bílé ročníku 2012, u kterého dosáhly hrozny cukernatosti odpovídající přívlastku pozdní sběr. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého zemského Rulandského bílého ročníku 2012 jsem kupoval v lednu 2014 za 130,- Kč přímo ve vinařství. Hrozny byly sklizeny 6. října 2012 při cukernatosti 23 °NM na viniční trati Staré hory v obci Sudoměřice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na středním vedení na těžké půdě. Technologie výroby: odkaleno a zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Sudoměřice má 46,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 134,8 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 66 pěstitelů.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem. Adjustáž jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je poměrně široká a nabízí jemné ovocito-květinové tóny, které ale moc Rulandské bílé nepřipomínají. Po hodinovém rozdýchání se objevují jemné tóny vyzrálých hroznů.
Chuť je středně dlouhá a má šťavnatou kyselinku v závěru. Na ročník 2012 slušná harmonie, i když bezcukerný extrakt mohl být výraznější. Lahev můžete otevřít již teď, vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015. Osobně tipuji ještě o rok více. K tomuto Rulandskému bílému můžete podávat uzené ryby, paštiky a měkké sýry. Je to svěží bílé víno, které výborně charakterizuje přívlastek pozdní sběr, i když ze všech zatím degustovaných vín z tohoto vinařství je asi nejslabší.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské bíléRočník: 2012Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: SudoměřiceViniční trať: Staré horyVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 1206Obsah zbytkového cukru: 6,2 g/lObsah kyselin: 7,5 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 23 °NMDatum sklizně: 6. října 2012Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001Způsob vedení révy: středníTyp půdy: těžkáTechnologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkouTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2014 - 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 130,- Kč (přímo ve vinařství v lednu 2013)