Sandeman Rich Golden Sherry Španělsko
Asi by nebylo vtipné, kdybych psal seriál o vínech, která se u nás nedají ani zakoupit. Byla to sice náhoda, ale opravdu jsem našel sherry, které se prodává i našich supermarketech a tak vám mohu jedno představit.
Sherry je u nás vínem téměř neznámým, i když jsme dostatečně zásobováni anglojazyčnou kulturou, kde je stále poměrně živým pojmem. Proto jsem při průchodu Kauflandem zbystřil a neomylně sáhl do regálu. Jednu láhev jsem hned ohmatal, zakoupil a ochutnal a pak si skočil pro další tři. Měli za stejnou cenu i zeleně označené Fino, červeně označené Medium a psát budu o modře označeném Rich Golden.
Golden či Rich by mělo být oloroso doslazené na 5 - 115 g/l cukru, ale je povoleno použít amontillado, ale také fino či manzanillu. Manzanillu můžeme asi jedinou vyloučit, firma Sandeman sídlí v Jerezu a nápis manzanilla na etiketě nejspíše odkazuje na jednu ze zajímavostí apelace. Vzhledem k světle mahagonové barvě a nejnižšímu možnému obsahu alkoholu půjde o směs, ve které se nejspíše nejvíce podílí nějaké mladší amontillado, nějaké to fino i oloroso a doslazeno bylo koncentrovaným moštem a přírodně sladkým vínem ze sušených hroznů Pedro Ximénez. Pro doladění chuti sklepmistr nejspíše použil i jiné druhy sherry, vzhledem k místním zvyklostem a možnostem firmy, která je největším výrobce sherry na světě, by mohl být seznam použitých položek překvapivě dlouhý. Doslazení vzhledem k širokému rozpětí je také těžké odhadnout. Ve stejné řadě nabízí Sandeman i sherry označeného jako Medium (na jiných místech lahve Medium Dry). To by mohlo naznačit, že Rich Golden bude doslazen spíše více, ale nemyslím, že by to mohlo být přes 100 g/l cukru. Víno nemá ročník, ani další údaj, mohli bychom pouze odhadnout průměrný věk vína a i to je dost troufalé. Vzhledem k obvyklému způsobu výroby, hádám kolem šesti let či víc. Jisté jsou tedy jen použité odrůdy Palomino fino a Pedro Ximénez, jinak o víně nemůžeme říci téměř nic.
Nápisy na láhvi nám také mnoho nenapoví: „Skladujte v chladničce a podávejte chlazené nebo s ledem." „Sandeman nabízí unikátní a delikátní chuť Rich Golden Sherry. Se světle mahagonovou barvou, měkkou a kulatou chutí hrozinek, je sametová chuť Sandeman Rich Golden ideální ke snoubení se zmrzlinou či sladkostmi."
Láhev jsem otevřel pro předvánoční návštěvu, nedopitou odložil do sklepa a vracel se k ní více než týden. Podle mne nedoznala žádných změn, možná se chuť trošku více zakulatila.
Barva je mahagonová, tedy tmavší hnědá s červeným nádechem. Při prosvícení přechází čistě bílý meniskus do bledé zelenkavé žluté, zlatě žluté, medové, až tmavě hnědé.
Láhev z tmavě hnědého skla má tradiční ozdobný tvar, s pečetí a několika výstupky. Snaží se tak napodobit staré láhve z masivního skla, používané v minulosti. Typický byl pro ně i menší otvor a patřičně zúžené hrdlo, do kterého stačila i menší, lépe těsnící zátka. Této láhve se to netýká, zmenšení je jen naznačeno.
Zátka je z plného korku, ale užší a krátká, dvojitě kónická a upevněná v plastové čepičce, která tvarově i barevně navazuje na láhev. Lze tak láhev snadno otevřít bez použití vývrtky a poškození zátky, takže ji lze znovu uzavřít. Zřetelně je počítáno s tím, že sherry není třeba vypít okamžitě. Láhev je sice těžká a masivní, ale i praktická a vhodná k použití v domácnosti, by bylo škoda ji vyhodit. To, že jsem takovou ještě nikde neviděl je známkou toho, že se zde sherry neprodávalo.
Na sklence víno vytváří výrazný přechod mezi suchou a smočenou částí, lemovaný dvojitou linkou. Ta spodní se rychle zvlní a začnou z ní stékat kapky, vytvářející známé mosty. Kapky se pohybují pomalu, ale viditelně zrychlují! Vytvořené obrazce zůstávají na skle dlouho viditelné a slibují vysoký extrakt i zbytkový cukr.
Vůně: Je silná a výrazná, zároveň příjemná, ale těžko popsatelná. Určitě jde o víno, to byste poznali i se zavřenýma očima. Rozpoznat jde i poměrně silný medový tón, který slibuje sladkou chuť a zbytkový cukr. Další už je pro mne věštění z křišťálové koule. Pomůže až intenzivní míchání a hluboké nasávání ze sklenky. Hustý bylinkový sirup, možná jitrocelový. Mladé, svěží, neutrální víno, správně sířené, vonící acetaldehydem a muškátem. Zároveň víno velmi staré, ale tělnaté, které už má něco za sebou, ale stále ještě dost síly na to aby vzdorovalo času. Směs tlučeného koření. Náruč lučních květin. Příjemný a slabý závan vzdálené lékárny. Po několika hodinách ve skoro prázdné sklence zesiluje ve vůni med a aroma starého vína, možná nějaké koření. Po dvou dnech je z vyschlé sklenky stále cítit příjemná, i když dost neurčitá vůně.
Chuť: Nejdříve se na jazyku rozlije sladká, hned následovaná hořkou. Sladké pozvolna ubývá a po 15 s začne hřát alkohol a nějaká koření. V dochuti zůstává hřejivá hořkost koření a kávy a láká k dalšímu napití. Jeden doušek je kompletně poválen a spolknut po jedné minutě a dochuť pozvolna odchází další dvě minuty. Víno je tedy dostatečně dlouhé. Pokud si olíznete rty, chuť se vám pěkně připomene, i ta troška postačí. Dokonce i při výdechu se aroma vrací na jazyk. Po několika minutách stále ještě víte, že jste pili sherry, pocit je to příjemný, uklidňující, domácky známý, mě se vybavilo obilí ve skladu a pražené žito.
Nejde o nijak komplikované víno, ale je plné a bohaté, určitě je dobrým společníkem pro zimní večery. I přes výrazný hořký tón je dostatečně kulaté a použitelné i jako likér, chutnalo i ženám z mé rodiny. I přes neurčité stáří jen těžko budete hledat víno takového věku v běžné nabídce, jde tedy i o zajímavost pro ty, kteří hledají víno exotické či staré.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Palomino fino, Pedro Ximénez Ročník: nemá Jakost: Rich Golden Sherry Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké Vinařská oblast: Andalucía Vinařská podoblast: Jerez-Xérèz-Sherry Vinařský region: Marco de Jerez Vinařská obec: Jerrez de la Frontera Viniční trať: neuvedeno Výrobce: Sandeman Jerez S.L., Španělsko Alkohol: 15 % Typ půdy: albariza, vysoký obsah vápna Teplota podávání: 10 - 11 ° C, nebo na ledu Cena: sleva Kaufland 130,- Kč (zakoupeno v prosinci 2013)