O Víně

27.01.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.01.2014 07:00

Chardonnay 2012 zemské - Vinařství Kern, Březí u Mikulova

Poprvé se dostávám k vinařství Kern z Březí u Mikulova. Jak hodnotím Chardonnay ročníku 2012, jehož hrozny v době sklizně dosáhly cukernatosti 23,8 °NM, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosladkého Chardonnay 2012 zemské jsem v prosinci 2013 dostal. Hrozny v době sklizně dosáhly cukernatosti 23,8 °NM a mají původ na viniční trati Ořechová hora ve vinařské obci Březí u Mikulova. Na ovine.cz najdete zatím jedinou recenzi na víno z tohoto vinařství, konkrétně Petr popsal své dojmy ze Svatovavřineckého 2008 pozdní sběr (hodnocení 7-6-7). Protože nemám zatím s tímto vinařstvím žádné zkušenosti, procházím velmi slušné webové stránky, ze kterých přebírám základní informace.

Rodinné vinařství Kern navazuje na zdejší vinohradnickou a vinařskou tradici a také na tradici předků, kteří přišli do Březí v šedesátých letech minulého století z velkopavlovické podoblasti. Již dědeček Davida Kerna Josef byl známý z místních výstav, v původním sklepě po dědečkovi pak vzniklo dnešní střední vinařství. Rodinnou firmu řídí společně Petr a David Kernovi, otec a syn. Hlavně zásluhou Petra dnes stojí na místě starého sklepa zcela nové sklepní hospodářství. Syn David odjel po střední škole na zkušenou do vinařství v Baden - Würtenberg a nyní se již věnuje práci v rodinné firmě naplno. Málem bychom vám zapomněli představit našeho nejmladšího „vinaře“, tříletého Davídka. Hned máme krásnější ráno, když se širokým úsměvem přijde za taťkou a dědečkem do „práce“ do sklepa. A co teprve, když ho doprovází „Rex“- (to je náš vinohradnický pes) a jeho psík „Rony“, tak je hned veselo! Od roku 2000 vinařství sídlí v moderní provozovně, která byla postavena na místě obou starých lisoven. Nové sklepní hospodářství v sobě spojuje výrobní a skladovací prostory spolu s vinařským dvorem, současně byl přistaven sklep pro uložení lahví. V půdním prostoru jsou pak pokoje, kde může přenocovat deset osob. Hrozny zpracováváme šetrně, lisujeme v pneumatickém lisu, bílá vína se vyrábějí technologií řízeného kvašení a před lahvováním zrají v nerezových tancích, červená čekají před uvedením na trh vždy nejméně rok v dřevěných sudech. Současná kapacita dosahuje objemu kolem 50 tisíc lahví ročně. Obhospodařujeme vinice v nejteplejší mikulovské vinařské podoblasti. Za jedny z nejlepších viničních tratí se vždy považovaly tratě, které leží na úbočích kopců Dunajovické vrchoviny. V těchto tratích a to Liščí vrch a Ořechová hora jsou naše vinice o celkové výměře 20 ha. Naše firma má charakter především rodinný, bez každodenního úsilí všech pracovníků bychom se nemohli řadit k dobrému a snad i modernímu vinařství, což je naším cílem při dodržení filozofie „zdravý hrozen = kvalitní víno“. Petr a David Kernovi (otec a syn) věří, že když přistupují k vinařskému dílu s péčí a láskou a dávají do něj celou svou vinařskou duši, projeví se to v hroznech a ve výsledném produktu - víně. Máme štěstí, že naše vinice se nachází právě v těchto dvou tratích, kde obhospodařujeme a z těchto vinic se snažíme vybudovat dobrou pověst našich vín. Odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i šedé, Chardonnay, Sauvignon i ostatní bílé odrůdy zde dávají přívlastková vína vysoké jakosti.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Březí u Mikulova  má 111,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 150,2 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 198 pěstitelů. Až kultovními viničními tratěmi jsou Ořechová hora a Liščí vrch. Mikrosvín odtud dělá vlašské ryzlinky světové třídy, ale i rulandské bílé z Liščího vrchu má vysoké renomé. Velmi nadějné se zdá i Vinařství Šebesta Martin. Obě tratě se i v poslední době poněkud rozšířily, hlavně u Liščího vrchu ovšem do míst, které spíše budou pověst trati degradovat.

Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je originální a má své kouzlo. Jediným prvkem, který kazí pozitivní dojem je použití plastové zátky.

Barva je zlato-žlutá, má slušnou intenzitu a velmi vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění do polosladkého vína. Vůně v nástupu nabídne směs ovocitých tónů. Dá se rozpoznat angrešt a citrusové tóny, které se přesouvají do sušené pomerančové kůry, rybízového listu a limetky. Dalším nazráváním na lahvi se dá předpokládat přesun do medových odstínů a ještě více minerality, která je v buketu také zastoupena. Vůně má velmi zajímavou strukturu a během popíjení nabízela zajímavé podoby.

Chuť je středně dlouhá a má velmi příjemnou pikantní kyselinku, která je důležitým hnacím motorem pro vína se zbytkovým cukrem. Tělo je plné a bezcukerný extrakt mi přijde mnohem vyšší než udávaná hodnota 22,5 g/l. Víno má svůj vrchol před sebou, lahvovou zralost odhaduji díky extraktu a kyselince minimálně do roku 2015. Toto polosladké Chardonnay mne velmi mile překvapilo díky otisku terroir Pálavy, zajímavé struktuře a perfektně vyváženému zbytkovému cukru s kyselinkami. Víno můžete podávat například k moučníkům.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2012
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí u Mikulova
Viniční trať: Ořechová hora
Výrobce: Vinařství Kern, Březí u Mikulova
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 21/12
Cukernatost hroznů: 23,8 °NM
Obsah zbytkového cukru: 12,9 g/l
Obsah kyselin: 6,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,5 g/l
Doporučená archivace: 2014 - 2015
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 11 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2477x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 26.01.2014 08:52:54