Cabernet Sauvignon 2009 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Jak hodnotím pozdní sběr Cabernetu Sauvignon ročníku 2009 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2009 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2013 za 129,- Kč (akce Globus). Nakupované hrozny byly sklizeny 4. listopadu 2009 při cukernatosti 23 °NM na viniční trati Dunajovický kopec v obci Brod nad Dyjí. Réva zde byla vysázena před 20 roky a pěstuje se na vysokém vedení na hlinité půdě. Technologie výroby: kvašeno v otevřených nakvášecích nádržích, po vylisování jablečno-mléčná fermentace, po první stáčce stočení na dubové sudy, kde víno zrálo asi rok, pak bylo nalahvováno.
Procházím statistiku a za posledních deset let jsem 2x hodnotil Cabernet Sauvignon z Vinných sklepů Valtice a nejlépe dopadl Cabernet Sauvignon 2003 pozdní sběr (9-9-9), který má původ na stejné viniční trati jako dnešní.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Brod nad Dyjí má 197,5 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 91,61 ha. V Brodu bylo ke konci roku 2005 122 registrovaných pěstitelů. Díky rozsáhlým vinicím společnosti Vinofrukt Dolní Dunajovice kapitálově napojené na Vinné sklepy Valtice jsou zdejší tratě poměrně známé. Z polohy Lusy Chardonnay a Sauvignon v bobulových výběrech, což je vzhledem k mírně severozápadní expozici trati celkem unikum. ale možná, že pocházejí s nejjižnější části této trati, kde je takové spíše rovinatější sedýlko. Z Lusů se Rulandské šedé 2005 výběr z hroznů dokonce dostal do Salonu vín. Z Brodských strání se objevily přívlastky Sauvignon a Veltlínské zelené. Samostatnou kapitolou je Dunajovický kopec. Hodně se to plete, takže to raději zopakuji: Brod nad Dyjí - Dunajovický kopec a Dolní Dunajovice - Dunajovský kopec. Ovšem, jak se můžete přesvědčit při pohledu na mapu, hraniční částí obou tratí procházejí řádky bez přerušení, takže z terroirovým odlišením si zřejmě Vinné sklepy Valtice nedělají hlavu. Mimoděk to vyjadřovalo i to, že ještě nejméně v roce 2003 to měli nesprávně i na etiketách (Brod nad Dyjí - Dunajovský kopec). Odtud bývají v přívlastku Veltlínské zelené a Muškát moravský.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem několikrát rozebral u starších recenzí, přistoupím k senzorickým vlastnostem.
Barva je granátově červená, má střední intenzitu a viskozitu. Vůně je jemná a v nástupu dominují ovocité tóny připomínající červený rybíz a tmavé lesní ovoce. Na pozadí se rozprostírají odstíny rybízového listu. Druhý den se ještě objevuje zavařenina z červeného ovoce.
Chuť je středně dlouhá a má pikantní kyselinku v dozvuku. Třísla jsou po školení v dubovém sudu krásně zaoblená a působí příjemně. Extrakt i dozvuk odpovídá přívlastku pozdní sběr. Vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015, ale vzhledem k živé kyselince ho odhaduji minimálně do roku 2016. Lahev můžete otevřít již teď, ale předpokládám, že se dalším nazráváním na lahvi ještě zlepší. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat steaky nebo kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Na závěr musím ještě vzpomenout facelift webových stránek, které si to už dlouhou dobu zasloužily. Vedle předělaného e-shopu také velmi oceňuji panoramatické fotografie některých viničních tratí (Dolní Dunajovice - Kraví hora, Valtice - Knížecí vyhlídka).
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2009Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Brod nad DyjíViniční trať: Dunajovický kopecVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 747/09Evidenční číslo jakosti: 116F1-10Číslo vzorku: 43Obsah zbytkového cukru: 2,2 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 24,4 g/lCukernatost moštu: 23 °NMDatum sklizně: 4. listopadu 2009Stáří révy vinné: 20 letTyp půdy: hlinitáZpůsob vedení révy: vysokéTechnologie výroby: kvašeno v otevřených nakvášecích nádržích, po vylisování jablečno-mléčná fermentace, po první stáčce stočení na dubové sudy, kde víno zrálo asi rok, pak bylo nalahvovánoVelikost šarže: 9990 litrůTeplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 16 - 19 °CDoporučená archivace: 2013 - 2015Získaná ocenění: Stříbrná medaile výstava vín TOKAJ Viničky 2012Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 129,- Kč (akce Globus v listopadu 2013)