O Víně

20.01.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.01.2014 07:00

Cabernet Sauvignon 2009 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Jak hodnotím pozdní sběr Cabernetu Sauvignon ročníku 2009 se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2009 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2013 za 129,- Kč (akce Globus). Nakupované hrozny byly sklizeny 4. listopadu 2009 při cukernatosti 23 °NM na viniční trati Dunajovický kopec v obci Brod nad Dyjí. Réva zde byla vysázena před 20 roky a pěstuje se na vysokém vedení na hlinité půdě. Technologie výroby: kvašeno v otevřených nakvášecích nádržích, po vylisování jablečno-mléčná fermentace, po první stáčce stočení na dubové sudy, kde víno zrálo asi rok, pak bylo nalahvováno.

Procházím statistiku a za posledních deset let jsem 2x hodnotil Cabernet Sauvignon z Vinných sklepů Valtice a nejlépe dopadl Cabernet Sauvignon 2003 pozdní sběr (9-9-9), který má původ na stejné viniční trati jako dnešní.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Brod nad Dyjí má 197,5 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 91,61 ha. V Brodu bylo ke konci roku 2005 122 registrovaných pěstitelů. Díky rozsáhlým vinicím společnosti Vinofrukt Dolní Dunajovice kapitálově napojené na Vinné sklepy Valtice jsou zdejší tratě poměrně známé. Z polohy Lusy Chardonnay a Sauvignon v bobulových výběrech, což je vzhledem k mírně severozápadní expozici trati celkem unikum. ale možná, že pocházejí s nejjižnější části této trati, kde je takové spíše rovinatější sedýlko. Z Lusů se Rulandské šedé 2005 výběr z hroznů dokonce dostal do Salonu vín. Z Brodských strání se objevily přívlastky Sauvignon a Veltlínské zelené. Samostatnou kapitolou je Dunajovický kopec. Hodně se to plete, takže to raději zopakuji: Brod nad Dyjí - Dunajovický kopec a Dolní Dunajovice - Dunajovský kopec. Ovšem, jak se můžete přesvědčit při pohledu na mapu, hraniční částí obou tratí procházejí řádky bez přerušení, takže z terroirovým odlišením si zřejmě Vinné sklepy Valtice nedělají hlavu. Mimoděk to vyjadřovalo i to, že ještě nejméně v roce 2003 to měli nesprávně i na etiketách (Brod nad Dyjí - Dunajovský kopec). Odtud bývají v přívlastku Veltlínské zelené a Muškát moravský.

Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem několikrát rozebral u starších recenzí, přistoupím k senzorickým vlastnostem.

Barva je granátově červená, má střední intenzitu a viskozitu. Vůně je jemná a v nástupu dominují ovocité tóny připomínající červený rybíz a tmavé lesní ovoce. Na pozadí se rozprostírají odstíny rybízového listu. Druhý den se ještě objevuje zavařenina z červeného ovoce.

Chuť je středně dlouhá a má pikantní kyselinku v dozvuku. Třísla jsou po školení v dubovém sudu krásně zaoblená a působí příjemně. Extrakt i dozvuk odpovídá přívlastku pozdní sběr. Vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015, ale vzhledem k živé kyselince ho odhaduji minimálně do roku 2016. Lahev můžete otevřít již teď, ale předpokládám, že se dalším nazráváním na lahvi ještě zlepší. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat steaky nebo kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Na závěr musím ještě vzpomenout facelift webových stránek, které si to už dlouhou dobu zasloužily. Vedle předělaného e-shopu také velmi oceňuji panoramatické fotografie některých viničních tratí (Dolní Dunajovice - Kraví hora, Valtice - Knížecí vyhlídka).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2009
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Brod nad Dyjí
Viniční trať: Dunajovický kopec
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 747/09
Evidenční číslo jakosti: 116F1-10
Číslo vzorku: 43
Obsah zbytkového cukru: 2,2 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,4 g/l
Cukernatost moštu: 23 °NM
Datum sklizně: 4. listopadu 2009
Stáří révy vinné: 20 let
Typ půdy: hlinitá
Způsob vedení révy: vysoké
Technologie výroby: kvašeno v otevřených nakvášecích nádržích, po vylisování jablečno-mléčná fermentace, po první stáčce stočení na dubové sudy, kde víno zrálo asi rok, pak bylo nalahvováno
Velikost šarže: 9990 litrů
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 16 - 19 °C
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Získaná ocenění: Stříbrná medaile výstava vín TOKAJ Viničky 2012
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 129,- Kč (akce Globus v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3702x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.12.2013 09:44:53