O Víně

16.01.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.01.2014 07:00

Neronet 2009 zemské (barrique) - Vinařství Klásek Petr, Petrov

Jak hodnotím suchý Neronet ročníku 2009, který zrál 14 měsíců v sudu barrique se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Neronetu 2009, který je zatříděný jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru, jsem kupoval přímo ve vinařství v listopadu 2013 za 200,- Kč. V aktuálním ceníku je toto nejdražší lahev.

Nakupované hrozny pěstované na středním vedení byly sklizeny 22. října 2009 při cukernatosti 22 °NM ve vinařské obci Prušánky. Technologie výroby: nakvášení v kádi, jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo po dobu 14 měsíců v sudu typu barrique ze slovenského dubu (výrobce Boswell-Polony).

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Prušánky má 190,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 274,3 ha. Tabulkově se Prušánky chlubily koncem roku 2007 394 registrovanými pěstiteli a téměř 188 ha registrovaných výsadeb (z celkové výměry tratí 274 ha). U obou čísel je ale od roku 2005 mírný pokles (dříve 400 pěstitelů a 190 ha). Zdejší tratě nevynikají nijak zvlášť výraznými svažitostmi. Nejlépe orientovanými ke slunci se zdají Nechory a hlavně Čtvrtky, u zbylých tratí se místy terén stáčí až k severovýchodu, ale při pozvolném sklonu to není tak fatální. V kategorizaci tratí Podkovné (v původních nesloučených hranicích), Úlehle, Titlovo a Újezd mají druhou kategorii, zbytek první.  

Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 42 mm s univerzálním potiskem. Adjustáž je historicky starší, než u recenze Sauvignonu 2012 zemské (hodnocení 7-8-8). Je vkusná a logicky využívá zavedeného jména Petrovské Plže. I když je víno zatříděno jako zemské, najdete na etiketě informaci o cukernatosti hroznů.

Barva je inkoustově tmavá a neskutečně intenzivní, takže je naprosto neprůhledná. Jen na okrajích skleničky můžete najít rubínové menisky. Vůně je uzavřenější a potřebuje čas, aby se otevřela. Najdete zde tmavé lesní ovoce (ostružiny) a dřevité tóny, které mají původ v dřevěném sudu. Není zde ale žádná vanilka.

Chuť je středně dlouhá, má kořenitý závěr a zajímavou strukturu. Víno je nádherně suché a plné. Má zvláštní natrpklý dozvuk, který mám rád. Pocitově mi přijde obsah alkoholu vyšší než udávaných 11,5 % obj. Dotyk s dubem je akurátní, takže nebyly potlačeny odrůdové vlastnosti, byť bych uvítal více vanilky. Také v tomto případě jde o perfektně zvládnuté víno podobně jako výše zmíněný Sauvignon 2012. Je to Neronet, který je připravený na dlouhodobou archivaci. Petr Klásek uvádí rok 2019 a musím to jenom potvrdit. Lahev doporučuji otevřít nejdříve v roce 2015. Nepochybuji, že během dalšího nazrávání na lahvi dojde ke zjemnění tříslovin a zakulacení těla. Velmi by mne zajímalo, kam se víno posune za pět a více let. Vinařství k tomuto Neronetu doporučuje podávat výrazné pokrmy ze zvěřiny.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2009
Jakost: zemské
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Prušánky
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství Klásek Petr, Petrov
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 910
Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Cukernatost hroznů v době sklizně: 22 °NM
Datum sklizně: 22. října 2009
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: nakvášení v kádi, jablečno-mléčná fermentace
Délka zrání v barikovém sudu: 14 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: sud ze slovenského dubu, výrobce Boswell-Polony
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Doporučená archivace: 2015 - 2019
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 200,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 10 7 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2080x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 26.12.2013 15:44:54