O Víně

02.01.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.01.2014 07:00

Sauvignon 2012 zemské - Vinařství Klásek Petr, Petrov

Pro první recenzi roku 2014 vybírám Sauvignon ročníku 2012 deklarovaný jako moravské zemské víno, jehož hrozny v době sklizně dosáhly cukernatosti odpovídající výběru z hroznů. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Sauvignonu 2012, který byl sice zatříděný jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající výběru z hroznů, jsem kupoval v listopadu 2013 za 130,- Kč přímo ve vinařství.

Hrozny byly sklizeny 5. října 2012 při cukernatosti 24 °NM na viniční trati Veselé v obci Petrov. Réva zde byla vysázena v roce 1975 a pěstuje se na středním, rýnsko-hesenském vedení na těžké, jílovito-hlinité půdě. Technologie výroby: nakvášeno 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou, bez chlazení, kvašeno v menší nádobě.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Petrov má 47,0 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 90,6 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 91 pěstitelů.

Protože se jedná o první recenzi Vinařství Petra Kláska z Petrova, přebírám základní informace z webových stránek:
Vinařství Klásek je malá rodinná firma, zabývající se pěstováním révy vinné a výrobou kvalitních odrůdových vín. Firma vznikla v roce 2001. Navazuje na dlouholetou rodinnou tradici, která trvá od počátku 20. století. Sklep rodiny Kláskových byl postaven v roce 1903. Dnes je jeho majitelem Ing. Petr Klásek. Ten je již pátou generací vinařů této rodiny, která pěstuje na svazích za dědinou vinnou révu, z které pak vyrábí kvalitní vína. V současnosti obhospodařuje necelý 1 ha vinice v tratích Veselé a Staré Hory, které se nachází v Slovácké vinařské podoblasti. Filozofií firmy je výroba vysoce kvalitních odrůdových vín s šetrným zpracováním hroznů a vína. Ve vinici i sklepě se snažíme o co největší návrat k přírodě.

Lahev tvaru Top Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem. Adjustáž je nenápadná, ale vkusná.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi dobrou viskozitu. Vůně je ovocitá a mnohoslibná. Jsou zde jemné tóny připomínající plody vyzrálého angreštu.

Chuť je středně dlouhá a má pevné tělo. Obsah zbytkového cukru a kyselinka jsou v dobrém poměru. Když jsem viděl obsah alkoholu (14,5 % obj.), měl jsme trochu obavy, zda nebude alkohol příliš rušivý. Musím potvrdit, že je tomu přesně naopak. Pocitově není poznat, neruší a nádherně zapadl do výsledného celku. Víno má krásný extrakt v dozvuku, který připomíná vyzrálé hrozny a přezrálé ovoce.

Nádherný Sauvignon, u kterého nejsou kopřivové odstíny, ale naopak ovocité tóny, které v dozvuku povzbudí chuťové pohárky. Je to víno, které má našlápnuto k zajímavému vývoji. Vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. K tomuto Sauvignonu můžete podávat plísňové nebo kozí sýry a těstoviny.

Po této první zkušenosti s vinařstvím Petra Kláska jsem nabyl pozitivní dojmy a velmi se těším na další dvě červená vína starších ročníků, která jsem nakoupil (Neronet barrique a Rulandské modré). V případě této lahve velmi oceňuji odrůdovost a potenciál k dalšímu nazrávání na lahvi. I když je víno deklarováno jako zemské odpovídá ve všech atributech výběru z hroznů.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2012
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Petrov
Viniční trať: Veselé
Výrobce: Vinařství Klásek Petr, Petrov
Alkohol: 14,5 % obj.
Číslo šarže: 1205
Obsah zbytkového cukru: 7,0 g/l
Obsah kyselin: 7,9 g/l
Cukernatost hroznů v době sklizně: 24 °NM
Datum sklizně: 5. října 2012
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1975
Způsob vedení révy: střední, rýnsko-hesenské
Typ půdy: jílovito-hlinitá a těžká
Technologie výroby: nakvášeno 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou, bez chlazení, kvašeno v menší nádobě
Teplota skladování: 10 - 12 °C
Teplota podávání: 12 °C
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2426x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.12.2013 17:06:43