O Víně

16.12.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.12.2013 07:00

Cabernet Sauvignon 2009 výber z hrozna - Martin Pomfy - Mavín, Slovensko

Jak hodnotím slovenský Cabernet Sauvignon ročníku 2009 a přívlastku výber z hrozna, který byl v roce 2010 zařazený do Salonu vín, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Cabernetu Sauvignon 2009 výber z hrozna jsem kupoval v listopadu 2013 za 169,90 Kč (akce Tesco, běžná cena 340,- Kč). Z webových stránek vinařství se v případě ročníku 2010 moc nedozvíte, takže čerpám ze stránek slovenského Salonu vín. Hrozny byly sklizeny 16. října 2009 při cukernatosti 23,5 °NN na viniční trati Viničný vrch, v obci Dvory nad Žitavou, která patří do vinařského rajonu Strekovského a vinařské oblasti Južnoslovenské. Réva se zde pěstuje na hnědozemi.

Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena nomacorc zátkou délky 44 mm s potiskem vinařství. Dlouhodobě u tohoto vinařství pro predikátní vína kritizuji použití plastové zátky. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Müller-Thurgau 2008 výber z hrozna, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je višňově červená, má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně je překvapivě výrazná a dává tušit mimořádný zážitek. Jsou zde kořenito-dřevité tóny v nástupu, které mají původ v lehkém dotyku s dubovým sudem, který prošel toastem. Dále pak najdete zvláštní ovocité tóny (bobulové ovoce), které vzdáleně připomínají vína z Nového světa (hořká čokoláda, list tabáku a také trocha selského dvorečku...). Buket má velmi dobrou strukturu a také šíři záběru.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, má velmi dobrou harmonii a ovocito-kořenitý závěr. Vše do sebe dobře zapadá a tělo má pevnou strukturu. Víno na svůj vrchol stále před sebou, ale můžete lahev otevřít již teď. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2015, byť stránky slovenského archivu vín hovoří o třech letech, což by odpovídalo roku 2011.

Je to velmi zajímavý Cabernet Sauvignon, ke kterému bude ideální podávat speciality na grilu nebo sýry s bílou plísní při teplotě 17 až 19 °C. Čím více času mělo víno na rozdýchání, tím se mi jevilo lepší. Nebýt té proklaté plastové zátky, na kterou začínám být v případě tohoto vinařství již alergický, tak bych se nebál predikovat ještě větší archivační potenciál. Není mi jasné, proč není vinařství schopné do tak drahých predikátních vín dávat plné korky?

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2009
Jakost: výber z hrozna (výběr z hroznů)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Južnoslovenská
Vinařská podoblast: Strekovský
Vinařská obec: Dvory nad Žitavou
Viniční trať: Viničný vrch
Výrobce: Martin Pomfy - Mavín, Slovensko
Alkohol: 13,1 % obj.
Číslo šarže: L-16
Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/l
Obsah kyselin: 4,2 g/l
Teplota podávání: 17 - 19 ºC
Datum plnění: květen 2010
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Ocenění: Národný Salón vín SR (2010), Stříbrná medaile Výstava vín Budmerice (2010), Stříbrná medaile Víno Bojnice (2010), Stříbrná medaile Vínne trhy Pezinok (2010), Stříbrná medaile Agrovíno Nitra (2010), Stříbrná medaile Limbašská ochutnávka hroznových vín (2010)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 169,90 Kč (akce Tesco v listopadu 2013)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 9 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2418x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.12.2013 10:11:28