O Víně

11.11.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.11.2013 07:00

Ariana 2007 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Díky odvaze a trpělivosti Miloše Michlovského s novou modrou odrůdou Ariana, máme dnes možnost ochutnat pozdní sběr ročníku 2007, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého vína Ariana 2007 pozdní sběr jsem kupoval v říjnu 2013 za 159,90 Kč (akce Tesco). Běžná cena je 199,- Kč. Na tuto novou odrůdu jsem poprvé narazil v říjnu 2009 právě ve vinotéce Miloše Michlovského v Rakvicích. Recenzi Ariana 2004 zemské (hodnocení 8-8-8) můžete najít pod uvedeným odkazem. Mohu tedy porovnat, kam se po třech letech réva a následně víno dostalo. Hrozny mají původ na stejné viniční trati jako výše zmíněný ročník 2004.

Vlastní hrozny byly sklizeny 25. října 2007 při cukernatosti 22,8 °NM na viniční trati Purmice v obci Perná. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1999 a pěstuje se zde na nízkém vedení (Guyotův řez). Typ půdy: rendziny hnědé a hnědé půdy na slínech, jílech a usazeninách karpatského flyše, těžké až velmi těžké, málo propustné půdy. Technologie výroby: hrozny pochází z vinice s redukovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním ve 2 až 4 letých sudech z francouzského dubu po dobu 6 měsíců.

Protože jsme se ještě s tímto typem vedení révy nesetkal, jdu na google a hledám. Zde jsem se například na http://www.trhvin.cz dozvěděl následující: Pochází z Francie, kde jej doporučoval dr. Guyot jako účelný a jednoduchý způsob řezu. Uplatňuje se tam dodnes pod názvem jednoduchý nebo dvojitý Guyot. Jeho princip spočívá v tom, že se na vrcholu nízkého kmene (původně jen 0,2 m) ponechával jeden zásobní čípek dvouoký a jeden tažen, jehož délka se řídila hustotou výsadby. Guyotův řez na jeden tažen a jeden zásobní čípek se užívá v několika vinařských oblastech Francie (Burgundsko, Champagne), v západním Švýcarsku, v mnoha oblastech Německa a začíná se užívat i u nás pro získávání hroznů k výrobě přívlastkových vín. V současných vinicích však byl upraven tak, že se zelené letorosty zastrkávají hromadně do dvojdrátí drátěnky a ošetřují se všechny stejným způsobem. Je to umožněno hlavně tím, že dnešní výsadby vinic pocházejí z velmi dobře prošlechtěného révového materiálu, jehož plodnost je podstatně vyšší než v polovině minulého století, kdy Guyotův řez vznikal. Plodnost většiny odrůd je dostatečná i při hromadném ošetření letorostů v drátěnkové opěře. Níže přikládám ilustraci tohoto typu vedení.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je velmi povedená. Připomíná mi nějaký technický list vytržený z notesu. Jde o kombinaci rukopisu a technického písma. V této řadě je v prodeji třeba ještě Merlot nebo Rulandské modré. V pravém dolním rohu etikety je zlaté logo EF, které symbolizuje heslo Environment friendly, což znamená "přírodně přátelský produkt", který se většinou používá pro víno z integrované produkce.

Barva je granátově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně je jemná a potřebuje dostatečně dlouhý čas, aby se projevila. Najdete zde jemné ovocité tóny (ostružiny), které přechází do jemné kouřovinky a kořenitých tónů. Musím konstatovat překvapivou strukturu, oproti ročníku 2004.

Chuť je středně dlouhá a pokud jsem u vůně zmiňoval, že potřebuje čas, aby se otevřela, tak v případě chuti to platí dvojnásob. Po dvou hodinách se teprve víno zjemnilo a pocitově vyšší kyselinka se zkrotila. Když jsem u ročníku 2004 zmiňoval především neutrální chuť, tak dnes to už neplatí. Je zřejmé, že tři roky na vinici révě pomohlo. Samozřejmě, že musíme brát v potaz také klimatické podmínky jednotlivých ročníků. Jsou zde zajímavá třísla a ovocitý dozvuk (višně), ve kterém se rozprostře především tmavé lesní ovoce (ostružiny, borůvky). V dozvuku je stále pikantní kyselinka, která dává dobrý předpoklad k dalšímu nazrávání na lahvi. Po dnešní zkušenosti bych se nebál lahev archivovat až do roku 2015, ale můžete ji otevřít již teď.

Vinařství uvádí, že se víno hodí k marinovaným daňčím kotletám na roštu s restovanými bramborami a také příjemně překvapí se k sýry s dvojí plísní - Cambonzola nebo Vltavín. Pokud mám na závěr vynést závěrečný ortel, je vidět, že réva Ariany se vyvíjí a jde správným směrem. Není to víno, které by kopírovalo nějakou již osvědčenou modrou odrůdu, co určitě poznáte u degustace vlastního vína. Dnes mi přijde víno mnohem zajímavější, osobitější a především mne přesvědčilo, že mu dotyk s dubem svědčí, stejně jako výborný archivační potenciál. Příště velmi rád vyzkouším další ročníky.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ariana
Ročník: 2007
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Purmice
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 1221
Evidenční číslo jakosti: 104E1-08/29
Alkohol: 12,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,7 g/l
Obsah kyselin: 4,57 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,5 g/l
Cukernatost moštu: 22,8 °NM
Datum sklizně: 25. října 2007
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1999
Způsob vedení révy: vysoké (Guyotův řez)
Typ půdy: rendziny hnědé a hnědé půdy na slínech, jílech a usazeninách karpatského flyše, těžké až velmi těžké, málo propustné půdy
Technologie výroby: Hrozny pochází z vinice s redukovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním ve 2 až 4 letých sudech z francouzského dubu.
Délka zrání v dubových sudech: 6 měsíců
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 10 - 12 ºC
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Velikost šarže: 1120 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 159,90 Kč (akce Tesco v říjnu 2013)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5379x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.11.2013 15:23:46