Ariana 2007 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Díky odvaze a trpělivosti Miloše Michlovského s novou modrou odrůdou Ariana, máme dnes možnost ochutnat pozdní sběr ročníku 2007, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého vína Ariana 2007 pozdní sběr jsem kupoval v říjnu 2013 za 159,90 Kč (akce Tesco). Běžná cena je 199,- Kč. Na tuto novou odrůdu jsem poprvé narazil v říjnu 2009 právě ve vinotéce Miloše Michlovského v Rakvicích. Recenzi Ariana 2004 zemské (hodnocení 8-8-8) můžete najít pod uvedeným odkazem. Mohu tedy porovnat, kam se po třech letech réva a následně víno dostalo. Hrozny mají původ na stejné viniční trati jako výše zmíněný ročník 2004.
Vlastní hrozny byly sklizeny 25. října 2007 při cukernatosti 22,8 °NM na viniční trati Purmice v obci Perná. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1999 a pěstuje se zde na nízkém vedení (Guyotův řez). Typ půdy: rendziny hnědé a hnědé půdy na slínech, jílech a usazeninách karpatského flyše, těžké až velmi těžké, málo propustné půdy. Technologie výroby: hrozny pochází z vinice s redukovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním ve 2 až 4 letých sudech z francouzského dubu po dobu 6 měsíců.
Protože jsme se ještě s tímto typem vedení révy nesetkal, jdu na google a hledám. Zde jsem se například na http://www.trhvin.cz dozvěděl následující: Pochází z Francie, kde jej doporučoval dr. Guyot jako účelný a jednoduchý způsob řezu. Uplatňuje se tam dodnes pod názvem jednoduchý nebo dvojitý Guyot. Jeho princip spočívá v tom, že se na vrcholu nízkého kmene (původně jen 0,2 m) ponechával jeden zásobní čípek dvouoký a jeden tažen, jehož délka se řídila hustotou výsadby. Guyotův řez na jeden tažen a jeden zásobní čípek se užívá v několika vinařských oblastech Francie (Burgundsko, Champagne), v západním Švýcarsku, v mnoha oblastech Německa a začíná se užívat i u nás pro získávání hroznů k výrobě přívlastkových vín. V současných vinicích však byl upraven tak, že se zelené letorosty zastrkávají hromadně do dvojdrátí drátěnky a ošetřují se všechny stejným způsobem. Je to umožněno hlavně tím, že dnešní výsadby vinic pocházejí z velmi dobře prošlechtěného révového materiálu, jehož plodnost je podstatně vyšší než v polovině minulého století, kdy Guyotův řez vznikal. Plodnost většiny odrůd je dostatečná i při hromadném ošetření letorostů v drátěnkové opěře. Níže přikládám ilustraci tohoto typu vedení.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je velmi povedená. Připomíná mi nějaký technický list vytržený z notesu. Jde o kombinaci rukopisu a technického písma. V této řadě je v prodeji třeba ještě Merlot nebo Rulandské modré. V pravém dolním rohu etikety je zlaté logo EF, které symbolizuje heslo Environment friendly, což znamená "přírodně přátelský produkt", který se většinou používá pro víno z integrované produkce.
Barva je granátově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně je jemná a potřebuje dostatečně dlouhý čas, aby se projevila. Najdete zde jemné ovocité tóny (ostružiny), které přechází do jemné kouřovinky a kořenitých tónů. Musím konstatovat překvapivou strukturu, oproti ročníku 2004.
Chuť je středně dlouhá a pokud jsem u vůně zmiňoval, že potřebuje čas, aby se otevřela, tak v případě chuti to platí dvojnásob. Po dvou hodinách se teprve víno zjemnilo a pocitově vyšší kyselinka se zkrotila. Když jsem u ročníku 2004 zmiňoval především neutrální chuť, tak dnes to už neplatí. Je zřejmé, že tři roky na vinici révě pomohlo. Samozřejmě, že musíme brát v potaz také klimatické podmínky jednotlivých ročníků. Jsou zde zajímavá třísla a ovocitý dozvuk (višně), ve kterém se rozprostře především tmavé lesní ovoce (ostružiny, borůvky). V dozvuku je stále pikantní kyselinka, která dává dobrý předpoklad k dalšímu nazrávání na lahvi. Po dnešní zkušenosti bych se nebál lahev archivovat až do roku 2015, ale můžete ji otevřít již teď.
Vinařství uvádí, že se víno hodí k marinovaným daňčím kotletám na roštu s restovanými bramborami a také příjemně překvapí se k sýry s dvojí plísní - Cambonzola nebo Vltavín. Pokud mám na závěr vynést závěrečný ortel, je vidět, že réva Ariany se vyvíjí a jde správným směrem. Není to víno, které by kopírovalo nějakou již osvědčenou modrou odrůdu, co určitě poznáte u degustace vlastního vína. Dnes mi přijde víno mnohem zajímavější, osobitější a především mne přesvědčilo, že mu dotyk s dubem svědčí, stejně jako výborný archivační potenciál. Příště velmi rád vyzkouším další ročníky.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ArianaRočník: 2007Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: PurmiceVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 1221Evidenční číslo jakosti: 104E1-08/29Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,7 g/lObsah kyselin: 4,57 g/lBezcukerný extrakt: 25,5 g/lCukernatost moštu: 22,8 °NMDatum sklizně: 25. října 2007Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1999Způsob vedení révy: vysoké (Guyotův řez)Typ půdy: rendziny hnědé a hnědé půdy na slínech, jílech a usazeninách karpatského flyše, těžké až velmi těžké, málo propustné půdy Technologie výroby: Hrozny pochází z vinice s redukovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním ve 2 až 4 letých sudech z francouzského dubu. Délka zrání v dubových sudech: 6 měsíců Teplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 12 ºCDoporučená archivace: 2013 - 2015Velikost šarže: 1120 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 159,90 Kč (akce Tesco v říjnu 2013)