Ryzlink rýnský 2011 výběr z hroznů - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Po delší době otevírám polosladký Ryzlink rýnský z Vinařství Plešingr. Jak hodnotím výběr z hroznů ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosladkého Ryzlinku rýnského 2011 výběr z hroznů jsem přivezl z degustace ve vinotéce vinařství Plešingr v srpnu 2013, kde stojí 175,- Kč. K dnešnímu dni jsem již zveřejnil 45 recenzí na vína tohoto vinařství, ale naprosto nepochopitelně není mezi nimi ani jednou odrůda Ryzlink rýnský, takže je nejvyšší čas tuto statistiku změnit.
Hrozny byly nakoupeny od společnosti ZP Mikulčice a.s. a sklizeny 5. října 2011 při cukernatosti 26,2 °NM na viniční trati Na stráni v obci Lužice. Technologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Lužice má 38,9 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 94,7 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 125 pěstitelů. Svažitost zdejších tratí je velmi mírná, takže těžko mezi nimi vybrat nějakou lepší než ostatní. Na mapě vydané Shotcartem jsou všechny tratě v kategorii druhé, ovšem tabulkově je Záhumenice povýšena do kategorie první, těžko říci proč. Dohledal jsem jméno jen jediného vinařství: Golddrink - ing. Milan Šenk.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 38 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Frankovka 2008 pozdní sběr (rosé), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má zelenkavé odlesky a nádhernou viskozitu, která odpovídá zatřídění do přívlastku výběr z hroznů a kategorii polosladkého vína. Vůně je samozřejmě ovlivněna zbytkovým cukrem, ale není překvapivě prázdná. Zřetelné jsou medovo-květinové tóny, ve kterých dominuje lipový květ. Docela by mne zajímalo, kdyby se jednalo o suché nebo polosuché víno, jaký buket by se z tohoto rýňáku vyklubal. Kdo preferuje tradiční tóny nazrálých ryzlinků v podobě petroleje nebo barvy & laky, jak tomu někdy interně říkáme, tak ten bude zklamaný.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá. Hodnotě zbytkového cukru (31,5 g/l) dokáže sekundovat kyselinka (5,4 g/l), i když papírová hodnota mi přijde nižší než pocitová. Při popíjení mám ale pocit, že při větším množství tohoto polosladkého vína bych byl docela unavený, ale může to být jen můj problém. Kdo preferuje přírodní cukry, bude určitě spokojený. Vzhledem k vysoké cukernatosti hroznů v době sklizně (26,2 °NM), která se blíží zatřídění do přívlastku výběr z bobulí, je hodnota obsahu alkoholu poměrně vysoká (13,5 % obj.), takže po pár skleničkách víno cítíte v hlavě. Vinařství uvádí doporučenou dobu archivace až do roku 2015, ale lahev můžete klidně otevřít již teď. K tomuto rýňáku můžete podávat například sladký dezert.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink rýnskýRočník: 2011Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: LužiceViniční trať: Na strániVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 19/11Evidenční číslo jakosti: 129G1-12Číslo vzorku: 12Datum sklizně: 5.10.2011Cukernatost moštu: 26,2 °NMRok lahvování: 2013Obsah zbytkového cukru: 31,5 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 21,0 g/lDoporučená archivace: 2015Počet lahví partie: 3.000 ksTeplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 ºCZískaná ocenění: TOP 77 2013/2013, Stříbrná medaile Festwine 2013Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 175,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2013)