O Víně

13.06.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.06.2013 07:00

Merlot 2012 výběr z hroznů (rosé) - Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice

Poprvé se dostávám k rosé z vinařství Bronislava Vajbara. Jak hodnotím růžový polosladký Merlot ročníku 2012 v přívlastku výběr z hroznů se dozvíte v následující recenzi.

Polosladké rosé Merlotu 2012 výběr z hroznů jsem kupoval v červnu 2013 za 130,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. Na e-shopu vinařství je v nabídce za 165,- Kč (červen 2013). V roce 2012 jsem si náramně pochutnal na Merlotu 2011 výběr z hroznů (hodnocení 9-9-9) jehož hrozny mají původ na stejné viniční trati. Vlastní hrozny byly sklizeny 24. října 2012 při cukernatosti 26,2 °NM na viniční trati Kozí horky v obci Rakvice. V době sklizně byla réva stará 12 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: 24 hod. macerace rmutu.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem vinařství. Použití tohoto typu korku pro rosé vína akceptuji, ale možná by bylo lepší použití šroubovacího uzávěru, což ale znamená investice do nového typu pro lahvování. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze.

Barva je lososově růžová a má velmi slabou intenzitu, což mne u 24. hod. macerace trochu překvapuje. Viskozita je naopak vysoká a odpovídá zatřídění do kategorie polosladkého vína. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu najdete jemné malinovo-jahodové odstíny, které se přesouvají do smetanových tónů. Co se týče temperace, překvapivě je lepší vyšší teplota od 12 do 14 °C, kdy má rosé nejvíce ovocité tóny.

Chuť je středně dlouhá a šťavnatá. Byť je obsah zbytkového cukru vyšší, díky kyselince nejde o ploché rosé, které je zahlceno cukry. Na můj vkus bych uvítal méně zbytkového cukru a více alkoholu, ale nemělo by to být na úkor harmonie a komplexnosti. Jsou zde příjemné ovocité tóny, které prodlužují závěr. Kdo preferuje ovocitá růžová vína se zbytkovým cukrem, tak bude spokojený. Vinařství doporučuje víno otevřít nejpozději v roce 2014. Bude se například snoubit k letním variacím tapas. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot
Ročník: 2012
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: rosé
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Rakvice
Viniční trať: Kozí horky
Výrobce: Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 4712
Evidenční číslo jakosti: 9A1-13/44
Datum sklizně: 24.10.2012
Cukernatost hroznů: 26,2 °NM
Obsah zbytkového cukru: 30,1 g/l
Obsah kyselin: 6 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,1 g/l
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2000
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: 24 hod. macerace rmutu
Doporučená archivace: 2013 - 2014
Teplota skladování: 12 - 15 ºC
Teplota podávání: 10 - 14 ºC
Ocenění: Stříbrná medaile Vinařské Litoměřice (2013), Bronzová medaile Jarovín rosé (2013), Zlatá medaile Weinparade Poysdorf (2013)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v červnu 2013)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 7 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3080x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.06.2013 10:42:45