O Víně

27.03.2013 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.03.2013 07:00

Rotling 2011 - Weingut Benefiziathof, Německo

Dostal jsem láhev Rotlingu a nezbylo mi, než ji ohodnotit.

Jak jsem se včera zmínil, že lidé v severnějších krajích mají sladká vína ve větší oblibě a přitom nabídka, aspoň u nás není dostačující, rozhodně ne v nižší cenové hladině. Včera ochutnané víno bylo z odrůdy s velkou úrodností, a pouze polosladké, jeho zařazení v nižší cenové hladině tedy nepřekvapilo. Internetový obchod, který pod značkou Německé víno nabízí vína německého vinařství Weingut Benefiziathof, ale slibuje „nejlepší evropská vína za přijatelnou cenu". Takže dnes se podíváme na víno z odrůd, které považujeme za nejušlechtilejší - a přitom za stejnou cenu.

Obchod sídlí ve Žďáře nad Sázavou, což je pro mne velmi blízko, takže hlásím, že nemohu být nestranný, dokonce jsem slyšel, že jejich vína lze ochutnat v PUB&CAFE na ulici Nádražní (pěší zóna), ale nekontaktoval jsem je, nezajímal se o ně, nicméně svět je malý a ke srážce došlo. Za nějaké drobné službičky darovali dvě láhve, a ty, kdo by to byl do nich řek, doputovaly ke mně do sklepa k posouzení. Jak už jsem včera také naznačil, dá se předpokládat, že si němci svá nejlepší vína vypijí sami, takže zkusme posoudit, co na nás zbylo.

Tentokrát nemusím představovat novou odrůdu, víno je směsí odrůd Merlot a Chardonnay, které jistě dobře znáte. Zřejmě je ale neznáte v této kombinaci, která má u našich západních sousedů zvláštní název Rotling, u nás známý jako Ryšák. Jeho výroba vyžaduje společné lisování bílých a červených hroznů, a výsledkem je růžové víno, barvou připomínající rosé, ale jako rosé ho nikdy neoznačujeme. Přesto, že tento postup, stejně jako zcelování bílého a červeného vína, některým vínoznalcům připadá zavrženíhodný, ba možná až barbarský, jde o metodu nejen tradiční, ale i nabízející kvalitní, zajímavá a nezaměnitelná vína, která si svého spotřebitele jistě najdou. Tradice této metody sahá nejméně do středověku, kdy vinice byly osázeny směsí mnoha odrůd, a lisovalo se na velkých kládových lisech patřících vrchnosti. Často byl jen jediný pro celou viniční horu a vinaři k němu dováželi hrozny a za poplatek lisovali. Když perkmistr vyhlásil vinobraní, většinou netřídili hrozny podle odrůdy, ba ani barvy, hromadně sklidili a vylisovali vše, a tak velká část českých i moravských vín byly tradičně ryšáky. Dodnes na ně starší vinaři s láskou vzpomínají, protože časy, kdy se přestaly vyrábět ve velkém, nejsou až tak vzdálené, ba mnozí malí vinaři je vyrábějí stále. Oblíbenost ryšáků narušily až velkoplošné jednodruhové vinice a zavádění velkovýroby, pro kterou bylo snazší vyrábět méně druhů vín, ale ve větším množství. U našich západních sousedů se ale obliba ryšáků zachovala, rotling je tam běžně v nabídce, doufejme, že se vrátí i k nám.

Tento roltling je navíc s 9 % s nižším obsahem alkoholu, zato obsah zbytkového cukru 50,6 g/l při rozumné kyselině slibuje pěkný zážitek.

Lahev z čirého skla, objemu 0,75 L, má tvar Rýnské pistole, ale je uzavřena praktickým šroubovým uzávěrem. Přední papírová etiketa poskytuje v němčině základní informace o víně a vinařství, včetně adresy a telefonu. (To by mohlo být určitou zárukou kvality, nikdo si přece nedá telefon na výrobek, který zákazníka nepotěší. Teda, pokud to číslo existuje.) Je vyvedena celkem střídmě a vkusně. Zadní etiketa z průhledného plastu informuje pouze o internetových stránkách prodejce. Zákon myslím hovoří o nějakých povinných informacích v češtině, které zde nenalézám, nicméně na webu se dá dohledat leccos.

Barva: je růžovo oranžová, jiskrná, lákavá, odpovídající ročníku i druhu vína. Vzhled vynikající. Víno se drží sklenky a naznačuje vyšší extrakt. Pouze na dně se objevil růžový vinný kámen, který se od vína snadno oddělil.

Vůně: U chladného vína je celkem slabá, musím se namáhat, abych zachytil vůni obvyklou pro rosé, nejspíš červené ovoce, a sladkou vůni, slibující zbytkový cukr. Po zahřátí zachytím stále slabší, ale plnou, hutnou odrůdovou vůni, která mne potěšila. Později mi připomíná vůni třešní a jahodového kompotu. Síra je opět na spodní hranici mého vnímání, nebo možná i pod.

Třetí den se vůně více otevřela, smetana s jahodami přiznala, že proběhlo odbourávání.

Chuť je mnohem zajímavější než vůně. Sladká, šťavnatá, plná, s náznakem jahod se smetanou a třešní, na jazyku vytváří dojem vrstvičky něčeho hladkého, smetany či rozpouštějícího se želé. I kapka rozetřená mezi prsty maže - glycerol. Přesto že je vína ze začátku v ústech plno a objeví se i hřejivá kořenitost, dost rychle odchází s důrazem na chuť třešní, jen ještě po jazyku poslední sladký pramínek proklouzne a zůstane jen příjemný hřejivý dojem, který ale rychle smázne další doušek. Je to vlastně takové docela pěkné, poměrně plné roséčko, taková odlehčená verze Frankovky, které se dobře, lehce a zřejmě i rychle pije. Po zahřátí sladká ustoupí ve prospěch mocnosti a plnosti, přesto jistě ponechá dostatek prostoru pro konverzaci. Nenutil bych ho proto k horkému dni a bazénu, spíš bych ho nabídl mladým dámám v kavárně, nebo jen tak, k posezení.

Víno bylo po otevření uzavřeno jen šroubovým uzávěrem a odloženo zpět do sklepa. Odpíjení trvalo čtyři dny. První a třetí den při otevření láhev jemně odfoukla, víno díky zbytkovému cukru zřejmě mírně zapracovalo. V chuti se ale žádná změna neprojevila, víno zůstalo zcela zdravé, čerstvé, bez známek oxidace.

Víno hodnotím jako velmi dobré, technologicky velmi dobře zvládnuté. Nabízí německou kvalitu spolu se sladkou chutí, vhodnou i k delšímu popíjení, a to i pro ty, kteří vínu obvykle přednost nedávají. V tomto případě to asi nebude důležité, ale nabízí za přijatelnou cenu i neobvyklou kombinaci trochy exotiky a zároveň tradice. Zřejmě bude vyžadovat vhodné skladování, šroubový uzávěr sice z láhve nevystřelí, s přetlakem si jistě poradí, ale vystavovat láhev teplotním šokům a skladovat při vysoké teplotě toto víno nedoporučuji. Ve své cenové kategorii je dobrým doplňkem stávající nabídky a moravským vínům nebezpečným konkurentem.

Odkazy:
http://www.nemeckevino.cz/
http://www.benefiziathof.de/
http://www.wein-bodenheim.de/winzer/ohne-gutsausschank/weingut-benefiziathof/
http://www.pubcafe.cz/

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot a Chardonnay
Ročník: 2011
Jakost: neuvedeno
Zatřídění dle zbytkového cukru: Lieblich, sladké
Vinařská oblast: Rheinhessen
Vinařská obec: neuvedeno, zřejmě Bodenheim a okolí
Výrobce: Weingut Benefiziathof, Německo
Alkohol: 9,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 50,6 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Způsob odlepení etikety: nezkoušeno
Cena: darem, ale prodává se za 150,- Kč

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2091x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.03.2013 17:01:17