Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Vinařství Kňourek, Březí u Mikulova
Několik návštěv Březí, pobyty v příjemném prostředí vinařského penziónu tamtéž, skvělá vína, příjemní lidé a rázem se pro mne Březí stalo další hezkou vinařskou destinací, kterou vřele doporučuji i všem ostatním milcům vína. Dnes přináším stručné aktuální informace z 44. ročníku vín v Březí a recenzi na jedno velmi hezké víno, jakož i upozornění na možnost příjemného ubytování v této vinařské obci.
Březí jsem za poslední rok a půl navštívil třikrát a vždy jsem si odvážel hezké zážitky a dojmy. Z těchto tří pobytů jsem byl dvakrát ubytován i se skupinou mých přátel ve vinařském penziónu patřícímu k Vinařství Kňourek, vždy jsme všichni byli na výsost spokojeni, a to nejen s ubytováním a se stravováním, které je hostům nabízeno, ale i s víny produkce tohoto vinařství.
Tentokrát jsme do Březí přijeli u příležitosti konání již 44. ročníku místní výstavy vín. Sobotní odpoledne 16.3.2013 jsme s přáteli vyrazili do místního Kulturního domu, kde návštěvníky výstavy čekalo celkem 698 vzorků vín, z toho 504 bílých, 121 červených a 73 růžových. Návštěvnost byla vysoká, co se týče vín si myslím, že všichni mohli být spokojeni, podle ohlasů vína chutnala, osobně jsem netrefil vyloženě nepovedené víno.
Výsledky výstavy:Champion bílých vín: Ryzlink vlašský 2012 pozdní sběr, Vinařství Ing. Kňourek Antonín, BřezíChampion červených vín: Zweigeltrebe 2012 pozdní sběr, Vinařství Sedlák, Velké BíloviceChampion růžových vín: Cabernet Sauvignon rosé 2012 pozdní sběr, Znovín ZnojmoNejlepší kolekce vín: Vinařství Ing. Kňourek Antonín, Březí, ø 18,81 b./20Velmi dobře byly hodnoceny i kolekce vín z Víno Holec, Dolní Dunajovice (ø 18,81 b.), Víno Kadrnka, Březí (ø 18,73 b.), Vinařství Šoman, Dolní Dunajovice (ø 18,71 b.)
Výběr toho nejzajímavějšího dle mého osobního mínění - hodnocení dle katalogu:Veltlín zelený 2012 pozdní sběr, Sedlák Zdeněk, Dobré Pole, ZM 19,2 b./20Müller Thurgau 2012 pozdní sběr, Kňourek Antonín, Březí, vítěz odrůdyNeuburské 2012 pozdní sběr, Vinařství Šoman, Dolní Dunajovice, ZM 18,5 b.Sylvánské zelené 2012 pozdní sběr, Popela Stanislav, Perná, ZM 18,6 b.Chardonnay 2012 výběr z hroznů, Kalous Bohumil, Drnholec, ZM 18,9 b.Sauvignon 2012 výběr z hroznů, Skrášek Pavel, Perná, SM, 18,6 b.Rulandské bílé 2012 výběr z hroznů, Vinařství Volařík, Mikulov, ZM 19,3 b.Rulandské bílé 2012 výběr z hroznů, Vinařství Kern, Březí, SM 19,2 b.Rulandské šedé 2012 výběr z hroznů, Kadrnka Josef, Březí, ZM 18,8 b.Hibernal 2012 výběr z hroznů, Matoušek Jan, Perná, 18,6 b. diplomRyzlink rýnský 2012 pozdní sběr, Vykoukal František, Březí, SM 18,7 b.Muškát moravský 2012, Atrhold Wolfgang, Doberrmannsdorf (A), 17,8 b.Muškát žlutý 2011, Weingut Bründlmayer, Langenlois (A), 18,1 b.Aurelius 2012 pozdní sběr, Hamerník Matěj, Brno, vítěz odrůdyAurelius 2012 pozdní sběr, Skrášek Lubomír, Perná, 18,2 b.Lena 2012 pozdní sběr, Čermák Vlastimil, Perná, 18,3 b.Malverina 2012 výběr z hroznů, Hlaváč Antonín, Dobré Pole, 18,5 b. diplomKerner 2012 výběr z hroznů, Vinařství Kern, Březí, 18,8 b. diplomSvatovavřinecké 2012, jakostní, Vago Michal, Jevišovka, ZM 18,0 p.Neronet 2012 jakostní, Kalous Bohumil, Drnholec, 18,3 b. diplomNeronet 2012 pozdní sběr, Filip Bohumil, Valtice, 18,6 b. diplomMerlot 2012 pozdní sběr, Vinařství Sedlák, Velké Bílovice, 18,5 b. diplomMerlot 2011 výběr z hroznů, Víno Kadrnka, Březí, 18,0 b.Regent 2012 pozdní sběr, Kuba Bohumil, Březí, 17,5 b.Zweigeltrebe 2012, Messinger Josef, Katzelsdorf (A), SM 18,5 b.Zweigeltrebe 2011 jakostní, Vinařství Diana, Březí, ZM 18,6 b.Cabernet Sauvignon 2012 jakostní, Démek Milan, Březí, 18,2 b.Dornfelder 2012 jakostní, Marada Vojtěch, Březí, vítěz odrůdyDornfelder 2010 pozdní sběr, Vinařství Kern, Březí, SM 18,3 b.Cabernet Moravia 2011 pozdní sběr, Marada Marek, Březí, ZM 18,5 b.
A nyní již přistupím k výše uvedenému vínu.
Možno říci klasika z mikroregionu Březí - Ryzlink vlašský z kultovní lokality Ořechová hora, s půdami sprašovými, jílovito-písčitými a s hojným obsahem vápencových úlomků, dávající vína - chtělo by se říci charakteru minerálního - osobně však je mi tento pojem dost protivný, zprofanovaný (dnes chce mít každý víno minerální, ať už vinaři nebo konzumenti).
Víno vypadá krásně, je jiskrné, krystalicky čisté, elegantní. Barva je typicky odrůdová, světlejší žlutavě-zelenkavá, v menisku se objevuje zelenkavá jiskra. Celkově má víno odstín květu lípy. Aromatika vína je opět typická pro odrůdu, květinkově-ovocná, ve které možno rozlišit aroma zralého angreštu, citrusu, mandarinky, rozinek a sladkavé akcenty květů akácie. Při lehce zvýšené teplotě se pak objevuje i aroma sladkých mandlí. Moc hezké!
V chuti je víno docela řízné, živé. Kyselinka je vyšší, avšak dobře koresponduje s lehce zvýšeným zbytkovým cukrem. Chutově se mi víno líbí právě pro svou živost a dobrou vyváženost, taky dobrou chuťovou aromatiku, kde nacházím citrusové ovoce, angrešt, zralé šťavnaté jablko a přiznávám i tu mineralitu. Kolegyně ochutnávající se mnou toto víno si nenechala vymluvit chuť ananasu, takže tam určitě taky je. Dochuť je středně dlouhá, příjemná, lehce kyselkavě-ovocitá. Stejně jako ve vůni i v chuti moc hezké víno.
Sběr hroznů na konci října, fermentace i zrání v nerezovém tanku, láhvováno v dubnu 2012. Dle mého mínění velmi solidní, úpřimný vlašák dobře reprezentující oblast svého vzniku. Doporučuji! Cena: dar. Jinak jsou vína z tohoto vinařství cenově velmi přijatelná a relace mezi cenou a jakostí je více než příjemná. Ideální vínko k lehkým drůbežím pokrmům, k bílým sýrům, paštikám a k menu vegetariánské kuchyně. Vinařství Kňourek vřele doporučuji i z titulu příjemného ubytování v hezkém vinařském penzionu, o kterém se dočtete na webových stránkách pod tímto odkazem.
Moje hodnocení: 86 /100 bodů.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: BřezíViniční trať: Ořechová horaVýrobce: Vinařství Kňourek, Březí u MikulovaČíslo šarže: 9/11Alkohol: 13,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 9,0 g/lObsah kyselin: 6,5 g/lCukernatost moštu: 22,5 °NMDatum sklizně: konec října 2011Technologie výroby: ruční sběr, pomleto a odstopkováno, fermentace a zraní v nerezových tancíchTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 6 - 13 ºCDoporučená archivace: 2013Cena: dar